FANtv-nl-logo-mobile

Computerhulpmiddelen voor kleurenblinden

Eizo komt met een speciale monitor voor kleurenblinden, maar er is ook een veel goedkopere software-oplossing.


Eizo, één van de grootste fabrikanten van computerschermen, komt met een speciale monitor ( (de Eizo SX2461W-U) ) voor mensen die kleurenblind zijn. Dit scherm is in staat te bepalen welke delen van het scherm voor een kleurenblinde niet contrasteren met de naastliggende kleuren, en past deze kleuren indien nodig aan. Niet alle kleuren op het scherm zijn dan meer natuurgetrouw, maar voor een kleurenblinde is dat altijd het geval.1,3 miljoen Nederlanders hebben problemen met de kleuren op hun scherm
Eizo hoeft niet bang te zijn dan er voor aparte monitoren voor kleurenblinden geen markt is. Alleen in Nederland hebben al circa 1,3 miljoen mensen een afwijking bij het zien van kleuren. De meest voorkomende vorm is rood-groen kleurenblindheid, waarbij een persoon niet of niet goed onderscheid kan maken tussen rood- en groentinten. Ongeveer één op de twintig mannen heeft hier last van. Het onvermgen om rood te zien komt minder voor, al ziet 1 procent van de mannen helemaal geen rood, en heeft eveneens 1 procent moeite met het zien van rood.


EyePilot, softwaretools voor kleurenblinden
De betreffende Eizo monitor is een peperdure 24 inch monitor. Er is een aanmerkelijk goedkopere oplossing beschikbaar in de vorm van software die op iedere monitor werkt.EyePilot is een applicatie voor Windows of Mac die via een klein venster altijd op zichtbaar is op je scherm. Dit schermpje kun je over een programmavenster heenleggen om vervolgens diverse tools op dat venster los te laten. Zo is er de Gray Tool, die alle kleuren grijs maakt behalve een door de gebruiker geselecteerde kleur. Dit helpt om kleuren van elkaar te onderscheiden, bijvoorbeeld bij diagrammen. De Flash tool is vergelijkbaar, maar nu licht alles wat een geselecteerde kleur heeft op.


De Magnifier functie maakt het mogelijk om kleine delen van het scherm te vergroten, om zo de kleur beter te kunnen zien. Deze functie is handig voor personen die nog wel enig verschil in de kleuren zien.De Hue tool is de meest snelle tool om een duidelijk beeld te krijgen wat er op je monitor staat. Deze past eenvoudigweg bij iedere muisklik de kleuren aan die op je scherm staan. Blauw wordt dan bijvoorbeeld groen en bruin wordt paars. Dit is ideaal voor gekleurde teksten en ingewikkelde tekeningen zoals landkaarten.


EyePilot kost als download 34 dollar (de Eizo monitor 1.250 dollar), en is als shareware bovendien een maand gratis te proberen. Hieronder kun je het downloaden.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl