FANtv-nl-logo-mobile

Wine: Windows-software draaien op Linux en Mac

Na een ontwikkelingstijd van 15 jaar is Wine officieel uitgebracht. Met deze gratis emulator kun je Windows programma's draaien onder een ander besturingssysteem zoals Linux of Mac OS X.

Wine staat voor Wine Is Not an Emulator, volgens de makers is hun software namelijk geen virtuele machine zoals "andere" emulators. Wel simuleert het een Windows besturingssysteem  mee onder een ander besturingssysteem. Je kunt er Windows programma's mee draaien op je Mac of Linux pc's, en hoeft daarvoor geen Windows te kopen en te installeren. Alle programmacode die nodig is om Windows-programma's te draaien is door de ontwikkelaars van Wine zelf geschreven.

Hierdoor heeft de ontwikkeling ook zo'n tijd in beslag genomen. In 1993 begon men in het Windows 3.1 tijdperk. Bij iedere nieuwe Windows versie moesten de ontwikkelaars echter weer min of meer opnieuw beginnen.

Na diverse beta-versies sinds 2005 durven de makers het nu aan om een officiële 1.0 versie uit te brengen. Dit betekent niet dat je er zeker van bent dat alle Windows-software met Wine onder Mac OS X of Linux werkt. Maar duizenden programma's zijn getest en goed bevonden. Op appdb.winehq.org vind je hiervan een lijst. Vooral aan de ondersteuning van Adobe Photoshop CS2 de Microsoft Office viewers is veel aandacht besteed.

Tags: Linux, Wine