FANtv-nl-logo-mobile

OpenOffice.org 3.0

Met de nieuwste (beta) versie is het opensourceproject Open Office weer wat dichter bij het grote doel gekomen, het bieden van een gratis office-pakket dat zich met MS Office kan meten.


OpenOffice.org heeft de tweede beta van versie 3.0 vrijgegeven. Het office-pakket heeft een modern uiterlijk gekregen die aan Vista doet denken. Deze nieuwste versie is hier te downloaden.


De nieuwe versie bevat weer enkele nuttige extra's. Zo is er nu een Start Center, waarmee je snel toegang kunt krijgen tot meestgebruikte functies. In Word kun je nu met meerdere documenten naast elkaar werken. Het commentaar van verschillende gebruikers is makkelijk van elkaar te onderscheiden door het gebruik van verschillende kleuren.


In Draw en Calc zijn grotere documenten mogelijk. Spreadsheets kunnen nu bestaan uit 1.024 kolommen (vier keer meer dan tot dusver). Bestanden uit Microsoft Office 2007 kunnen worden geimporteerd. Exporteren is helaas nog niet mogelijk. Wel zijn de exportmogelijkheden naar PDF uitgebreid.


Ook is het nu mogelijk om met meerdere mensen aan één spreadsheet te werken. Deze samenwerkfunctie in OpenOffice maakt gebruik van een hoofdgebruiker die bepaalt wat voor soort wijzigingen de andere gebruikers mogen aanbrengen.


In september 2008 wordt de definitieve versie van OpenOffice.org 3.0 verwacht.Over OpenOffice
De eerste (beta)versie van Open Office was oktober 2001 te downloaden. Het is een opensourceproject met als doelstelling de ontwikkeling van een internationaal toonaangevende kantoorpakket, dat door de voornaamste besturingssystemen wordt ondersteund. Er zijn versies beschikbaar voor Linux, Windows, Solaris (Sparc), en Mac OS X (met behulp van X11). Voor Mac OS X is ook een nevenproduct beschikbaar, namelijk NeoOffice.


Open Office bevat modules voor tekstverwerking, spreadsheet, vectorgrafiek, HTML-bewerking en presentatie. Qua functieomvang en bediening is het vergelijkbaar met de bekende (niet gratis) kantoorpakketten.


Het softwarepakket heet sinds enkele jaren OpenOffice.org vanwege een handelsmerkconflict met een aantal internationale bedrijven dat de naam "Open Office" al eerder gebruikte. Ook de naam OOo wordt wel gebruikt.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl