FANtv-nl-logo-mobile

FreeOCR, gratis OCR software

FreeORC is een gratis programma waarmee je gescande documenten kunt omzetten naar teksten die je vervolgens in Word of een andere tekstverwerker kunt bewerken. Het ORC (Optical Character Recognition) programma is heel makkelijk in het gebruik en kent veel mogelijkheden.

gratis-ocr-software

Niet alleen gescande teksten maar ook vele soorten bestanden, waaronder TIFF en PDF kan FreeOCR lezen en naar bewerkbare tekst omzetten. Het programma gebruikt daarvoor de Tesseract OCR-engine maar is in staat om ook bestanden naar tekst om te zetten die Tesseract zelf niet aankan, zoals gecomprimeerde Tiff's.

De Tesseract OCR-engine is open source sofware dat door Hewlett Packard Laboratories is ontwikkeld en door Google is vrijgegeven voor algemeen gebruik. Google houdt zich ook bezig met de doorontwikkeling van deze gratis OCR software.

Ook OCR voor Nederlandse teksten
Het bovenstaande screenshot is van de Engelstalige versie van FreeORC maar het programma 'spreekt' ook Nederlands en is in staat om scans en bestanden om te zetten naar Nederlandse teksten.

Meer informatie

Tags: gratis software, scannen, OCR