FANtv-nl-logo-mobile

Een oude PC als fileserver gebruiken met FreeNAS

Heb je nog een oude computer ongebruikt staan? Dan kun je hem via het gratis open source programma FreeNAS als fileserver of NAS-server gebruiken. Het programma vraagt nauwelijks iets van de hardware.

256 MB RAM en 400 MB schijfruimte zijn nodig om het programma te kunnen draaien. Dat heeft iedere oude computer wel (al werkt het beter met meer geheugen, vooral als er veel schijfruimte via de NAS aangeboden wordt). Zelfs een monitor, toetsenbord en muis zijn niet meer nodig als de FreeNAS software eenmaal draait. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de server over de nodige vrije opslagruimte één of meerdere harde schijven beschikt. Deze schijfruimte wil je immers via FreeNAS beschikbaar stellen aan de computers en andere apparatuur in het netwerk.

freenas

FreeNAS kan via een CD/DVD of USB-stick worden geïnstalleerd. Na de installatie van deze CD of stick krijg je een IP-nummer waarmee je de zojuist gemaakte fileserver vanaf een andere computer kunt benaderen. De verdere configuratie vind dan plaats via de browser van een andere computer of netwerkapparaat.

Enige computerkennis is welkom bij FreeNAS want wizards voor de installatie ontbreken. Je zal het moeten doen met de (Engelstalige) handleiding die bij de download van de software wordt meegeleverd. Een gebruiksvriendelijke maar beknopte Nederlandstalige installatieprocedure is te vinden op de website van ComputerTotaal.

De installatie kost meestal enige zweetdruppeltjes maar als de NAS-server eenmaal draait is je oude computer ineens weer heel nuttig als netwerkschijf. Alle computers in het netwerk kunnen de bestanden op de harde schijf gebruiken en je kunt deze zelfs via internet toegankelijk maken via de FTP-server of OwnCloud-plugin die ook deel uitmaken van de FreeNAS software. Ideaal voor bijvoorbeeld je film- of muziek-collectie of voor backup doeleinden.

Meer informatie

 

Tags: gratis software, harde schijf, netwerk