FANtv-nl-logo-mobile

Meerdere besturingssystemen op 1 PC

Wil je meer dan één besturingssysteem op je PC gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je software wilt gebruiken die voor je normale besturingssysteem niet geschikt is, of omdat je een ander besturingssysteem wilt uitproberen? Dan kun je een virtuele PC op je computer installeren.

Deze software wordt ook wel virtual machine of sandbox genoemd. Het is software die in staat is om een ander besturingssysteem (en software daarvoor) op een bestaand besturingssysteem te draaien. Je hebt bijvoorbeeld een Windows PC, maar je wilt Linux proberen. Dan kun je een software voor een virtuele PC installeren. Vervolgens installeer je binnen deze virtuele PC Linux, en daar bovenop kun je weer allemaal Linux software installeren en gebruiken. Zo krijg je binnen je Windows PC de beschikking over een volwaardige Linux PC.

virtuele pc

Maar je kunt de virtuele PC ook gebruiken om een tweede Windows versie te draaien. Je hebt bijvoorbeeld Windows 8 maar je wil Windows 10 wel eens uittesten. Ook dat kan op een virtuele PC.

Gratis software voor een virtual machine
Veel zakelijke software om een virtuele PC mee op te zetten is vrij prijzig, maar er zijn ook goede gratis programma's. Bijvoorbeeld VirtualBox dat draait op Windows, Linux, Mac OS X, OS/2 Warp en Solaris. Hierop kun je dan onder andere de besturingssystemen Windows (alle versies), Linux, DragonFlyBSD, FreeBSD, OpenBSD, OS/2 Warp en Solaris draaien.

Minder bekend, maar ook goed en gratis is de VMware Player.

De VMware Player
De VMware Player kun je installeren op PC's met Windows of Linux, en op de virtual machine kun je dan weer talloze andere besturingssystemen draaien. Het installeren gaat eenvoudig want er is een wizard die je door alle stappen heen kan loodsen. Als je wilt kun je zelfs meerdere virtuele computers met verschillende extra besturingssystemen aanmaken. Besturingssystemen kunnen vanaf een disc of vanaf een iso-bestand worden geinstalleerd.

VMware Player is voor privé gebruik gratis. Bedrijven dienen wel een licentie te kopen.

Meer informatie

Tags: gratis software, Linux, virtuele computer

Vergelijkbare artikelen