FANtv-nl-logo-mobile

Muziek-cd's overzetten naar audio-bestanden

Muziek cd's worden steeds minder verkocht en ook steeds minder afgespeeld. Heb jij nog een verzameling cd's die liggen te verstoffen? Misschien handig om deze over te zetten naar audio-bestanden.

Dan kun je ze via je computer, tablet, smartphone of ander apparaat afspelen. Wij kijken hier naar drie gratis programma's waarmee je audio-cd's kunt overzetten naar bestanden.

muziek cds

1. FreeRIP

Een goed en uitgebreid programma om je muziek cd's mee te rippen. FreeRIP ondersteunt vele audioformaten zoals MP3, WAV, FLAC, WMA en Ogg Vorbis. Je kunt het programma ook gebruiken om muziek van het ene bestandsformaat naar het andere te converteren.

Sterke punten: Dit programma werkt heel simpel. Letterlijk 1 druk op de knop is voldoende om je muziek te rippen. Ook biedt het veel mogelijkheden om de muziekbestanden te beheren zoals een uitgebreide tag-editor en de mogelijkheid om teksten, hoesjes en informatie van internet af te halen.

Zwak punten: Het programma ript niet op optimale snelheid. Dit is namelijk voorbehouden aan de niet-gratis versie die tot 30% sneller is.

2. EZ CD Audio Converter

De naam doet een conversieprogramma vermoeden. En converteren doet de EZ CD Audio Converter van Poikosoft inderdaad, met het is toch in eerste instantie een programma om CD's mee te rippen. Een heel uitgebreid programma want je kunt er mee rippen, converteren, tags mee bewerken en zelfs cd's mee branden.

Sterke punten: Alles in één programma voor het rippen of kopieeren van muziek-cd's. Geen ander programma ondersteund zoveel verschillende audio-formaten als EZ CD Audio Converter, het zijn er teveel om op te noemen.

Zwakke punten: Gratis versie is ook hier langzamer met rippen en mist bovendien enkele functies zoals foutdetectie en correctie en een importfunctie voor cd hoesjes in hoge kwaliteit.

3. Format Factory

Gratis ripper voor audio en video. Ook format Factory blinkt uit door het vele aantal audio, maar ook videoformaten, dat het ondersteund. Format Factory is te gebruiken in ruim 60 talen waaronder Nederlands.

Sterke punten: Dit programma kent geen betaalde versie. Er zijn dus geen beperkingen ingebouwd. Ook kan het beschadigde audio- en video-bestanden herstellen.

Zwakke punten: Geen tag editor en geen importmogelijkheden van hoesjes, songteksten en informatie van internetdatabases.

Tags: gratis software, Muziek, rippen,