FANtv-nl-logo-mobile

Windows programma's onder Linux draaien

Veel mensen durven de overstap van Windows naar Linux niet te maken omdat ze bang zijn dat ze dan bepaalde Windows programma's niet meer kunnen draaien. Vaak is dat onterecht.

Er zijn namelijk Linux programma's die er voor zorgen dat je Windows software onder Linux kunt gebruiken. Het beste programma op dit gebied is Wine waarover we al eerder schreven. Wine is een emulator die een Windows omgeving binnen Linux maakt waarbinnen je heel veel Windows-software gewoon kunt blijven draaien.

windows onder linux draaien

Helaas vinden veel mensen Wine te ingewikkeld in het gebruik. Maar daarvoor is een oplossing in de vorm van PlayOnLinux. Dit is een heel gebruiksvriendelijke schil om Wine heen die het heel eenvoudig maakt om Windows software onder Linux te gebruiken.

Als je PlayOnLinux onder Linux installeert krijg je de open source Wine software daar automatisch bij. Hier heb je echter als gebruiker weinig mee te gebruiken. Start PlayOnLinux op en je krijgt een lijst met Windows software te zien die je kunt installeren op je Linux PC. Dat kunnen gratis programma's zijn zoals games, Picasa, Windows Media Player en Spotify, maar ook Windows software als MS Office en Adobe Photoshop. De gratis software zoekt PlayOnLinux meestal zelfs op internet op en download en installeert ze. Van de niet-gratis software heb je vaak wel een originele DVD nodig.

Een alternatief voor PlayOnLinux is CrossOver, maar dat is geen gratis programma. In tegenstelling tot PlayOnLinux en Wine.

Tags: Linux, Wine