FANtv-nl-logo-mobile

Buiten schilderen
Buiten schilderen


De herfst en winter zijn goede jaargetijden om te gaan schilderen. De luchtvochtigheid is 's winters laag waardoor je met een goede verf prima boven de tien graden aan het werk kunt.


De temperatuur hoeft dus geen probleem te zijn om aan de slag te gaan, toch is het niet aan te bevelen om in de regen te gaan schilderen. Schilderen op balkons en galerijen kan uiteraard wel, maar er moet wel voldoende beschutting zijn. Wel is de luchtvochtigheidsgraad belangrijk, als die hoog is zul je de beschutting waar je onder staat aan de zijkanten moeten afschermen. Dit zie je ook vaak bij flatgebouwen, die zijn dan helemaal ingepakt.


Buitenmuur
Het schilderen van buitenmuren van woning en garage is gebonden aan gemeentelijke regels. Even informeren bij de verantwoordelijke afdeling bij de gemeente is dan ook zeker aan te bevelen.


Niet iedere muurverf is geschikt voor buitentoepassing. Een speciale buitenkwaliteit, die geschikt is voor alkalische ondergronden (cement) is noodzakelijk. Nieuw metsel- en pleisterwerk moeten (wind)droog zijn.


Voorjaarsklussen
Na maanden van regen, wind en kou is het tijd voor extra aandacht voor het schilderwerk rondom huis en tuin. Een aantal klussen kan je het beste gelijk uitvoeren.


Pergola en schutting
De eerste mooie voorjaarsdag is een mooie gelegenheid om de pergola en schutting een laagje verf te geven. Als de klimmers eenmaal in blad komen kan je er lastig bij. Een transparante beits werkt snel en eenvoudig en geeft een prima bescherming tegen vocht.


Tuinhuis en schuur
Een tuinhuis of schuur komen ook in aanmerking voor verf. Een dekkende verf (beits) of transparante beits zijn erg geschikt verschillende tuinhoutsoorten. Deze kunnen meteen op het kale hout worden aangebracht, zijn vochtregulerend en beschermen van binnenuit tegen houtrot.


Een transparante afwerking gaat minder lang mee dan een dekkende verf. Wanneer je begint met het bouwen van een schuurtje dan is het verstandig om eerst alle kanten minimaal een keer te schilderen.


Metaal
Een mooi metalen hek is kostbaar en verdient dus ook goede bescherming. Om het hek tegen roest te beschermen kan je het metaal behandelen met een roestwerende primer. Daarna is het hek in ieder gewenste kleur en glans af te werken.


Kunststof
Kunststof dakgoten en regenpijpen kunnen worden verfraaid met een kleurtje. Ontvet het oppervlak vooraf goed met pH-neutraal reinigingsmiddel of een speciale ontvetter en laat het goed drogen. Voordat je de kwast hanteert dien je met een fijn schuurpapiertje het oppervlak licht op te schuren.