FANtv-nl-logo-mobile

Een deur afhangen

Het kan natuurlijk gebeuren dat er een keer een nieuwe deur in je deurpost gezet moet worden. Om deze goed op zijn plek te krijgen moet je hem afhangen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Voor je een nieuwe binnendeur kunt afhangen moet je eerst de oude scharnieren en slotplaat verwijderen. Als het kozijn los in het metselwerk zit, zet je hem met kozijnpluggen in de muur vast.

Schaven
Schaaf de nieuwe deur op maat in het bestaande kozijn. Let erop dat er ongeveer 2mm aan tussenruimte zit tussen de deur en het kozijn. Tussen de deur en de onderdorpel is dat ongeveer 3mm. Let erop dat je de deur aan de slotzijde iets schuin afschaaft. Schaaf ongeveer 2mm extra aan de binnenkant af, zodat die kant smaller is dan de buitenkant. Nu kunnen de scharnieren worden aangebracht.

 

Grondverf
Teken de plaats voor de scharnieren af op het deurkozijn en hak deze daarna ongeveer 2mm uit. Dit doe je met een houtbeitel. De scharnierplaat moet nu even diep als de bovenkant van het deurkozijn zitten. Zet de net uitgehakte sparingen in de grondverf en laat deze drogen.

Scharnieren vastzetten
Met houtschroeven kun je de scharnieren nu vastzetten in het deurkozijn. Zet de deur tegen de scharnieren en breng met behulp van kleine wiggetjes de deur op hoogte. Teken de positie van de scharnieren op de zijkant van de deur af en hak deze weer ongeveer 2mm uit.

Deur vastzetten
Verf hierna de sparingen van de deur met grondverf en laat het drogen. Zet de scharnieren met één houtschroef in het midden van het scharnierblad vast, zodat je het scharnier nog enigszins kunt verzetten tijdens het afhangen. Plaats de deur in de sponning en tik de scharnierpen gedeeltelijk in het scharnier. Sluit nu de deur en kijk of alles goed recht zit en niet klemt.

Als alles klopt, kun je de andere schroeven in de scharnieren plaatsen en de scharnierpen verder op diepte slaan.

Tags: deur