FANtv-nl-logo-mobile

Vloerverwarming: waar moet je op letten?

Als je overweegt om vloerverwarming in je huis te nemen, dan kun je kiezen uit twee systemen: conventionele of elektrische vloerverwarming. Beide systemen hebben zowel voor- als nadelen. Welk systeem het beste is, hangt af van een aantal factoren.

Traditionele vloerverwarming 
Een andere benaming voor het conventionele systeem is traditionele vloerverwarming of buizensysteem. Het traditionele systeem is vloerverwarming op basis van water. De vloer wordt voorzien van leidingen waar warm water doorheen wordt gevoerd. Daar overheen komt de vloer. Dit systeem wordt gelijk aangesloten op de CV-installatie. Wil je in een bestaande woning traditionele vloerverwarming aanleggen, dan heb je hier een aardige klus aan. Een groot voordeel van dit systeem is dat het direct kan worden aangesloten op de bestaande cv-ketel.

Wanneer infrezen? 
Houd er rekening mee dat de vloer ongeveer vijf centimeter hoger komt te liggen. Wil je dit niet, dan moet je in veel gevallen de leidingen infrezen. De optie frezen wordt toegepast indien er al een afwerkvloer aanwezig is en het verwijderen hiervan te veel werk is of te kostbaar. Voor een goede warmtespreiding moeten de sleuven voor de buizen/slangen ca 4 tot 5 cm in de vloer ingefreesd worden. Dit levert vaak problemen op in verband met de bestaande leidingen die onder het vloeroppervlak liggen.

Elektrische vloerverwarming 
Een andere optie is elektrische vloerverwarming. Elektrische verwarming bestaat uit een vloerverwarmingskabel of vloerverwarmingsmat. Je hebt vrij snel een warme vloer. Dit systeem functioneert onafhankelijk van de CV. Je kunt bijvoorbeeld in het voor- en najaar als de CV nog niet aanstaat, op een kille avond toch de verwarming even aanzetten. Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk aan te leggen. De matten leg je op de vloer en daar over heen kun je tegelen. Een groot voordeel van dit systeem is dat het onderhoudsvrij en volkomen geluidloos is.

Als je elektrische vloerverwarming neemt, moet je ook een goede thermosstaat aanschaffen. Het beste kun je een programmeerbare klokthermostaat nemen. De temperatuur van de vloer mag maximaal 30 graden zijn. Er is bovendien speciale vloerverwarmingsfolie verkrijgbaar, die je direct onder de laminaatvloer of vloerbedekking kunt plaatsen voor optimale isolatie.

Verwarmingskabel of mat
Elektrische Verwarming door middel van losse verwarmingskabels is veruit de voordeligste wijze van vloerverwarming. De diverse kabelsoorten zijn zeer geschikt voor montage voordat de afwerkvloer wordt aangebracht. Verwarming met verwarmingskabels kan worden toegepast als hoofd- of bijverwarming. Met een combinatie van kabels kunnen grote oppervlakten verwarmd worden.

Vloerverwarmingsmatten zijn geschikt voor met deklaag afgewerkte vloeren of bestaande tegelvloeren. De matten kunnen perfect toegepast worden bij vloeren waarop een nieuwe verwarmde tegelvloer gewenst is. De verwarmingskabel (3 mm doorsnede) is genaaid op een kunststof mat.

In welke ruimtes kan ik vloerverwarming aanleggen?
Elektrische vloerverwarming is meer geschikt als bijverwarming of in kleine ruimtes die niet continue verwarmd hoeven te worden zoals het toilet of de badkamer. De woonkamer is eigenlijk te groot voor elektrische vloerverwarming.

Kan vloerverwarming onder iedere vloer gelegd worden?
Vloerverwarming is uitermate geschikt voor een stenen of plavuizenvloer. Het kan zelfs in combinatie met laminaat, vinyl, linoleum, siergrindvloeren en zelfs tapijt. Let er wel op dat het tapijt niet dikker dan 10 mm mag zijn en de foamrug niet dikker dan 3mm. Dikker tapijt werkt namelijk isolerend.

Bij elektrische verwarming is het niet noodzakelijk om de oude vloer er uit te slopen. Immers bestaat deze verwarming uit dunne matjes waarover je opnieuw kunt tegelen. Door de vloerverwarming komt de vloer ongeveer 1 centimeter hoger te liggen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl