FANtv-nl-logo-mobile

Thermostaatmengkranen

Een thermostaatkraan houdt het water altijd op een goede temperatuur. Maar let op, iedere mengkraan is geen thermostaatmengkraan!

Een thermostaatmengkraan, meestal kortweg thermostaatkraan genoemd, is zoals de naam al aangeeft voorzien van een thermostaat. Deze thermostaat regelt automatisch één van de twee toevoeren. Meestal is dat de toevoer van het koude water. Daarbij zorgt de kraan er voor dat de temperatuur op de ingestelde waarde blijft. Wordt het toegevoerde warme water bijvoorbeeld heter, dan voegt de kraan meer koud water toe. Wordt het warme water kouder, bijvoorbeeld omdat de druk wegvalt, dan wordt er ook minder koud water toegevoegd om toch dezelfde temperatuur te houden.

 

 

Dit voorkomt een (letterlijk) koude douche, of erger, verbranding. De maximum temperatuur van het water wordt bij deze kranen meestal op 50 graden begrensd. Ook zit er vaak een blokkeervoorziening op bij een maximum watertemperatuur van 38° C. Heter water kan alleen verkregen worden door de blokkering tijdelijk op te heffen. Bij het instellen van een lagere temperatuur zal de blokkering weer geactiveerd worden. Het voordeel van dit type kraan is het comfort van een vast ingestelde temperatuur, onafhankelijk van leidingdruk en doorstroomsnelheid.

Om de temperatuur constant te houden wordt er gebruik gemaakt van een bimetalen strip. Deze zet uit of krimpt afhankelijk van de temperatuur van het aangevoerde water. Via een complexe instelling kan de kraan op deze manier de warme of koude toestroom dusdanig beïnvloeden dat het water exact op temperatuur blijft. Bimetaal bestaat uit twee aan elkaar gehechte metalen met een verschillende uitzettingscoefficient. In plaats van bimetaal kan er ook wax gebruikt worden.

Deze complexe techniek verklaart (mede) de hoge aanschafprijs van een thermostaatmengkraan. Goedkopere kranen moet je met de hand instellen.

  

Deze lijken soms op thermostaatkranen, maar een kraan die geen temperatuur meet en de toevoer daar op aanpast is een gewone mengkraan. Een thermostaatkraan kan meestal herkend worden aan het feit dat hij maar één draaiknop voor het regelen van de watertoevoer heeft. Let hier op, want een kat in de zak is snel gekocht.

Alle soorten kranen koop je voordelig online via de beste badkamerwinkels.

Tags: badkamer, thermostaat, kraan

Vergelijkbare artikelen