FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis de Meern: week 7

Het is hoog tijd om de kastjes en laden in de keuken aan een grondige metamorfose te onderwerpn. Ook de trap krijgt met behulp van de experts van Upstairs een nieuwe look. En Ellemieke en Bob worden nog helemaal in beslag genomen door de inloopkast. Drukte alom in het klushuis deze week!Keukenblok: kastjes en laden
Het keukenblok in het klushuis is niet echt mooi, maar de kastjes zijn nog wel goed. Dus krijgt de keuken een metamorfose. Om te beginnen worden alle (kast)deurtjes en laden verwijderd. Zo kun je ze makkelijker schilderen.We brengen andere grepen aan. De gaatjes worden met een supersterk plamuur opgevuld. Vervolgens worden de deurtjes en laden licht opgeschuurd, zodat de grondverf goed hecht. Er wordt een speciale kunststofprimer gebruikt, omdat de deurtjes en laden voorzien zijn van een kunststof folie. Een gewone grondverf hecht daar niet op.


Als de primer droog is verven we de buitenranden van de frontjes in een mooie rode kleur. De binnenvlakken beplakken we met een metalfolie, een stevige krasvaste folie met RVS-look. De folie is zelfklevend, dat is zo gepiept. Nu kunnen we de kastdeurtjes en laden weer terughangen. Het resultaat is nu heel anders dan voor de behandeling.


Zonwering van glasfolie
De zon schijnt flink op het keukenraam. Als zonwering plakken we daarom glasfolie op de ruit. Dit heeft als voordeel dat het raam nog wel licht doorlaat, maar tegelijkertijd ook privacy garandeert. Glasfolie is in verschillende dessins verkrijgbaar, dus het is nog decoratief ook. 


Trapmetamorfose
Niet alleen de keuken, ook de trap is toe aan een metamorfose. Deze zou je helemaal kaal kunnen schuren om 'm daarna opnieuw te schilderen. Maar dat is niet het leukste klusje. Bekleden met tapijt is niet altijd even mooi. Een andere optie is om de trap te vervangen door een mooi hardhout, maar dat is een dure grap. De uitstraling van een hardhouten trap kun je echter ook eenvoudiger krijgen, binnen één dag, zonder hak-en breekwerk.


We hebben experts uitgenodigd om dit karwei te doen. De aantreden krijgen een wengé uitstraling, de stootdorden een RVS-look. Andere houtsoorten zoals eiken of kersen kunnen natuurlijk ook gebruikt worden. Wij hebben ervoor gekozen om de trap dicht te maken, maar ook een open trap behoort tot de mogelijkheden.De experts meten de trap eerst nauwkeurig op. Hiervoor wordt een zogenaamde spin gebruikt. Met de spin als mal zagen ze de trapbekleding precies op maat. Dan is het allen nog een kwestie van de delen op de trap lijmen, en als de lijm droog is, de naden even afkitten. Zo heb je binnen de kortste keren een trap naar je eigen smaak.


Verder met de inloopkast
De planken voor de kasten zijn gezaagd, de kasten in elkaar gelijmd en geschroefd en de achterplaten er tegenaan gespijkerd. Vóór het schilderen moet het MDF goed vetvrij gemaakt worden. Daarvoor gebruiken ze doekjes met MDF-reiniger.De schroefgaten willen we straks natuurlijk niet meer zien, dus worden die opgevuld met MDF-vuller. Als de MDF-vuller droog is worden alle oneffenheden weggeschuurd met een excentrische schuurmachine. Doordat de as van deze machine iets buiten het centrum zit blijven er geen schuurkringen achter op het MDF. Deze worden door het mechanisme meteen weggewerkt.


Nu kan er gegrond worden. Hiervoor wordt MDF grondverf gebruikt. De grondverf zorgt ervoor dat de lakverf goed hecht op de ondergrond. Het is ook licht vullend, dus kleine oneffenheden worden mooi opgevuld. Al is de grondverf maar een onderlaag, er moet wel voldoende van aangebracht worden. Het beste is twee lagen aanbrengen. Wel even schuren tussen de twee lagen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl