FANtv-nl-logo-mobile

Klushuis Naarden - week 2

De klussers staan in dit nieuwe project voor een flinke uitdaging. Er moet een hoop gebeuren aan de woning van Lous, zowel van binnen als van buiten. De keuken is helemaal aan vervanging toe, en ook aan de hal en de bovenverdieping kan een hoop verbeterd worden.Het plafond van zachtboard moet sowieso wijken voor ander materiaal, want zachtboard is een brandgevaarlijk materiaal.


Bepalen van de lichtpunten


Interieurspecialist Jos van Schendel heeft voor Dennis en de klussers een plan gemaakt voor de inrichting, dat ze de komende weken als basis gebruiken. In dat plan is aangegeven waar het zit-, eet- en werkgedeelte moet komen.


Nadat al het sloopwerk is gedaan, is de volgende stap het bepalen van de lichtpunten. De bestaande  lichtpunten worden verplaatst zodat ze overeenkomen met de functies die Jos in gedachte heeft voor de verschillende vertrekken. Er moeten extra elektradraden getrokken worden voor de basis-, accent- en sfeerverlichting.


Elektra


Maar voordat je aan de slag gaat met elektra, moet je natuurlijk eerst de stroom afsluiten. Om niet helemaal zonder elektriciteit te zitten, worden alleen die groepen uitgeschakeld waarmee de klussers aan het werk gaan. Nadat de schakelaar omgezet is wordt met een spanningsmeter gecontroleerd of de stroom ook echt uitgeschakeld is.


Nu kunnen de oude draden en buizen verwijderd worden. Dat is een kwestie van de draden doorknippen en de buizen lostrekken. Aan de hand van de tekening wordt de plaats van de nieuwe centraaldoos, de lichtpunten en de schakelaars bepaald. Om de centraaldoos in het plafond vast te kunnen zetten worden extra latten bevestigd waartussen de centraaldoos geklemd wordt. De pvc-buizen worden op hun plek gelegd en in de centraaldoos geduwd. Ondertussen worden de buizen gelijk vastgezet. Daar worden zadels voor gebruikt. Er zijn twee soorten pvc-buizen die gebruikt kunnen worden voor elektra. Zorg er voor dat je de goede maat zadel voor de buis hebt, dan hoef je de buizen er alleen maar in te klikken en ze zitten vast. Op sommige plaatsen moeten de buizen in een bocht lopen. Daar worden flexibele pvc-buizen voor gebruikt. Dat werkt makkelijker dan de buizen buigen.


Nu de buizen vast zitten kunnen de draden er doorheen worden getrokken. Daar gebruik je een trekveer voor. Het makkelijkst is het, om de draden tegelijk in een keer door de buis te trekken. Dat betekent dat alle draden aan de trekveer gebonden moeten worden. De draden worden gestript zodat ze een stuk dunner zijn en makkelijker te hanteren. Twee draden worden aan de derde draad verbanden, maar wel op een afstandje van elkaar. Zo ontstaat er geen dikke prop die anders niet door de buis zou gaan. Draden trekken gaat het beste wanneer je het met z'n tweeën doet. Teamwork dus! De ene duwt, de ander trekt. Zo is dit klusje zo geklaard.


De uiteinden van de draden moeten straks per kleur aan elkaar bevestigd worden. Hiervoor worden alvast lasklemmen aangebrach. De uiteinden van de draden strip je ongeveer anderhalve centimeter. Deze druk je in de lasklemmen. Nu is alles klaar om straks aangesloten te worden.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl