FANtv-nl-logo-mobile

Zelf een schuifwand kast maken

Wil je een kast die naadloos in de vrije ruimte van een kamer past dan zal je zelf de kast moeten maken. Maar dan heb je wel een kast van vloer tot plafond en van muur tot muur. Bovendien ben je met zo'n zelfgemaakte kast helemaal vrij voor wat betreft de indeling. 

wandkast

Hieronder een stappenplan om zelf een schuifwand-kast te maken:

 1. Het begint natuurlijk met meten. Meet de hoogte en de breedte van de vrije ruimte waar de kast moet komen.
   
 2. Nu blijkt ook of er afwijkingen in de afstanden tussen plafond en muur zitten. Zit er meer dan anderhalve centimeter verschil tussen de hoogte links en recht dan zal je een schuif afgezeegde opvullat moeten plaatsen onder de bovenrails of onderrails.
   
 3. Na het meten kun je de bovenrails gaan plaatsen. Dat begint met het op de juiste maat zagen van de rails. Dat kan met een ijzerzaag. Gebruik een klosje in de rail om vervorming tijdens het zagen te voorkomen.
   
 4. Teken de boorgaten af door de rails tegen het plafond te drukken. Hierbij is wel hulp nodig om het nauwkeurig te doen. Boor daarna de gaten.
   
 5. De rails wordt nu tegen het plafond geschroefd. Doe dit in eerste instantie losjes zodat je de afdeklijst nog tussen de bovenlijst en het plafond kan schuiven. Heb je dit gedaan, dan schroef je alles stevig vast aan het plafond.
   
 6. Bepaal met een waterpas, een lange lat en een schietlood de juiste positie van de onderrails. Plaats de onderrails maar vergeet niet op hoogteverschillen te conroleren voor je de onderrails stevig vastzet.
   
 7. Zaag nu de schuifdeuren op maat. De hoogte van de deurpanelen moet 5,6 centimeter korter zijn dan de totale inbouwhoogte. Doe dit pas nadat de rails zijn gemonteerd, want dan weet je de exacte maten pas zeker.
   
 8. Zaag nu de schuifdeurprofielen ook op maat en schuif deze om de deurpanelen.
   
 9. Monteer de bovenrollers en onderrollers op de hoeken van iedere schuifdeur.
   
 10. Nu ga je de schuifwand plaatsen. Zet eerst de onderste rollers in de hoogste stand en borg deze met behulp van een spijker of pen. Hang nu de deur nu schuin in de achterste rail. Verwijder de borgpennen van de bovenrollers. Nu kun je de deur zachtjes in de onderrail laten zakken.
   
 11. Met de afstelbouten aan de onderrollers kun je de schuifwand afstellen. De wandkast met schuifdeur is klaar!

Alternatief

Zie je dit allemaal toch niet zo zitten? Dan vind je kant en klare slaapkamerkasten bij de meubelwinkels.

Tags: meubels, kasten