FANtv-nl-logo-mobile

De juiste houtsoort (special)

De juiste houtsoort voor de juiste toepassing


Binnenshuis kunnen houtsoorten uit een lagere duurzaamheidsklasse toegepast worden. Heb je hout voor binnen nodig op een droge plek waar niet tegenaan gestoten wordt, dan volstaat een houtsoort uit klasse V


Wil je hout onbehandeld buitenshuis gebruiken, dan kun je het beste een houtsoort kiezen uit klasse I of II. Dit geldt zeker voor hout dat in contact komt met de bodem. Voor andere toepassingen buitenshuis, waarbij het hout niet in contact komt met de bodem, kan een lagere duurzaamheidsklasse worden gekozen . Het hout kan dan het beste worden geverfd of gebeitst, zodat het langer meegaat.


Ook bouwkundige maatregelen kunnen de levensduur van hout verlengen, zoals overstekken aan de gevel om kozijnen te beschermen tegen regen.


Overzicht van geschikte houtsoorten voor de betreffende toepassingplintenvuren, grenen
binnenkozijnenvuren, grenen
binnendeurenvuren, grenen
trappenvuren, grenen
buitenkozijnenvuren, grenen, lariks, robina
buitendeurenvuren, grenen, lariks
tuinmeubelsvuren, grenen, robina
huismeubelsbeuken, grenen, lariks, robinia, essen, esdoorn, kersen, iepen, noten, kastanje
parketeiken, beuken, grenen, vuren, essen, esdoorn, berken, kastanje, Aziatisch eiken
speelgoedesdoorn, beuken,
lijsten, rondhoutesdoorn, essen, iepen
triplexberken, populieren, beuken, Fins grenen
schuttingenstruiken, kastanje, vuren
botenrobinia


Tuinhout


Hout is een mooi natuurlijk materiaal dat goed in de tuin past. De keuze in tuinhout is groot. Bij het kopen van hout zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten:


·         In de eerste plaats is het van belang dat het hout in gebruik zo lang mogelijk goed blijft. Dit is afhankelijk van de houtsoort en van de situatie waarin je het gebruikt. Hout dat buiten wordt gebruikt, moet sowieso veel kunnen verdragen. Het wordt aangetast door vocht, zonnewarmte en UV-straling, door schimmels en insecten.


·         Daarnaast is het belangrijk om er bij aankoop op te letten op welke manier het hout is behandeld. Tuinhout gaat immers niet eeuwig mee. Als het afval wordt, is het beter voor het milieu als er geen of niet teveel schadelijke stoffen in zitten. Er zijn verschillende manieren waarop het hout kan zijn behandeld, zodat het langer meegaat. We noemen dit ook wel 'verduurzaming'. Hout kan zijn behandeld met een houtverduurzamingsmiddel of het kan door middel van verhitting zijn verduurzaamd.


 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl