FANtv-nl-logo-mobile

Muren bepalen de sfeer

Een mooie en strakke uitstraling van je woonkamer begint bij de muren. Doordat de oppervlakte van de muren groot is, zijn de kleur en wanddecoratie van doorslaggevend belang.

 

muren

 

Een kale muur kan licht zijn beschadigd door kuiltjes en gleufjes van voorwerpen die tegen de muur zijn gekomen. Het kan ook erger, als er grotere gaten in de muren zitten. Voor beide problemen bestaat een goede oplossing voor herstel. Maar voor je deze oplossingen gaat toepassen, is het belangrijk om de muur eerst goed schoon te maken.

Grote gaten in de muur
Gaten van tien centimeter diep kunnen in een keer worden gevuld. Gebruik hiervoor Supervuller. Dit hecht uitstekend op alle soorten ondergronden: hout, gips, beton en spaanplaten. Dit vulmateriaal is kant-en-klaar en wordt aangebracht met een plamuurmes.

Kleinere beschadigingen in de muur
In het geval van een stenen muur kun je het beste de Grote Gaten Vuller gebruiken. Hiermee vul je gaten van tien bij tien centimeter, met en diepte van twee centimeter in een keer. Dit doe je met een flink plamuurmes of een vlakspaan.

Heb je te maken met een ondergrond van een ander materiaal, dan gebruik je Allesvuller. Ook hiermee vul je gaten of scheuren in een keer. Gebruik hiervoor een plamuurmes.

Voorstrijk

Voorstrijkmiddel wordt gebruikt voor zogeheten 'sterkzuigende ondergronden'. Sterkzuigende ondergronden zijn ondergronden die veel vocht opnemen. Om te voorkomen dat het vocht uit het materiaal dat je wilt aanbrengen, wordt gezogen (hier wordt de wand erg lelijk van) breng je voorstrijk aan. Voor de verschillende materialen bestaan verschillende soorten voorstrijk.

 

Mogelijke wanddecoratie
Er bestaan verschillende soorten wanddecoratie, met een eigen effect. Wij behandelen structuurverf, wandstructuur, korrelpleister en sierpleister.

 

Structuurverf
Structuurverf is aan te brengen op bijna alle ondergronden, behalve metaal en kunststof. Er zijn redelijk wat variatiemogelijkheden met structuurverf. Er is bijvoorbeeld keuze uit grove of fijne structuurverf en kun je kiezen uit diverse type rollers, elk met verschillende eigenschappen (hier zijn meestal voorbeelden van te vinden in bouwmarkten). Alles wat je nodig hebt, is een emmer structuurverf, deze is te verkrijgen in alle kleuren. Daarnaast heb je een structuurroller en een blokkwast nodig. Breng de verf aan met de blokkwast en rol deze aangebrachte verf uit met de roller. Door het dik aanbrengen van de verf krijg je ook een duidelijkere structuur. Houd wel rekening met de benodigde hoeveelheid. Het is een klus die je goed met twee personen kunt uitvoeren en zorg ervoor dat de persoon die de verf aanbrengt niet te ver voorloopt op de persoon die de verf uitrolt, anders bestaat de kans dat de verf misschien al opdroogt. Als je twijfelt, kun je het eens proberen op een klein stukje muur of op een plank. Structuurverf is een betrekkelijk goedkope manier om de muren te decoreren.

Mediterraan wandstructuur
Structuurverf brengt een lichte structuur aan op de wand. Wil je een grover effect in een mediterraan kleurtje, dan kun je wandstructuur gebruiken. Dit middel breng je direct uit de emmer aan op de wand met een vlakspaan. Op die manier kun je de structuur aanbrengen die je zelf wilt. De verwerkingstijd hiervan is een uur. Daarna breng je met kleurwax een mediterane kleur aan. Dit breng je aan met een kleine kwast, om alle gaten goed te vullen. Voor een mooi effect werk je het af met een spons. Hiermee dep je de verf op gelijkmatige wijze op de wand.

Korrelpleister en sierpleister
Pleister is een structuurmateriaal dat de wand een grove structuur geeft. Korrelpleister geeft grof korreleffect en sierpleister een 'boomschorseffect'. Belangrijk bij pleistermateriaal is dat je een voorstrijkmiddel gebruikt met een korrel. Dit geeft het uiteindelijke effect aan de wand. Het pleistermateriaal wordt aangebracht met een stalen spaan. Het afwerken gebeurt met een kleinere kunststofspaan. In korrelpleister zit een grote korrel en zodoende ontstaat een gelijkmatige structuur. Sierpleister geeft door de korrel in de voorstrijk een ongelijkmatig structuureffect.

Vergelijkbare artikelen