FANtv-nl-logo-mobile

De hoge aaibaarheidsfactor van tapijt

Wie vindt het niet heerlijk om 's ochtends op blote voeten de woonkamer binnen te lopen? Loom met je tenen woelen door het tapijt. Zachte vloerbedekking als kamerbrede pantoffel.De vloer is een van de belangrijkste sfeer bepaler in huis. Nog steeds is de woonkamer voor velen de plek om tot rust te komen of om gezellig samen te zijn. Aan dit deel van het huis wordt dan ook vaak de meeste aandacht besteed. Kamerbreed tapijt en karpetten laten zich uitstekend combineren met andere aspecten van het interieur: warm en gezellig, speels en uitbundig of chic en stijlvol.


De sfeer in huis wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen kleuren. Tapijtfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen nieuwe kleuren uit. Het huidige kleurenpalet is vooral zacht en warm en kent poedertinten zoals zand, vergrijsd groen en oud-roze. Maar ook van vanillewit tot chocoladebruin, van mistig blauw tot sensueel paars. Hip zijn fris geel, lime, turkoois, fuchsia, knal oranje en felrood. Het zijn de trendy kleuren die je veel in het interieur ziet op dit moment. Het kiezen en combineren van kleuren is een uitdaging en uiteindelijk is het een kwestie van durven en gewoon doen.


Invloed van kleuren
Naar het effect van de gekozen kleuren in het interieur is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar iedereen weet ook uit eigen ervaring dat kleuren sfeerbepalend zijn en onze stemmingen en gevoelens beïnvloeden. Hoe groter de kleurvlakken, hoe groter het effect. Daarom kan de keuze voor een bepaalde kleur kamerbreed tapijt, een interieur maken of breken.Warme, gezellige kleuren zijn bijvoorbeeld rood, oranje en geel, ze geven een gevoel van gezelligheid. Bruin is ook warm, maar meer ingetogen.Terra, kerrie en aubergine doen ons aan warme verre landen denken en hebben iets oosters. Kleuren als violet, blauw en turkoois zijn koude kleuren met een koele, maar tegelijkertijd rustgevende uitstraling.


Allemaal 'feiten' waar bij de keuze voor een bepaalde kleur tapijt rekening mee gehouden kan worden. Kleuren beïnvloeden niet alleen onze stemming, ze hebben ook een optische werking. Simpelweg komt het hierop neer: zachte pastels en lichte kleuren doen een kamer al gauw groter lijken, donker tapijt maakt een ruimte juist kleiner.


Tapijt 'ongehoord' goed
In een kale ruimte worden gewone leefgeluiden zoals praten, de tv, de radio, het getik van hakken al gauw onaangenaam. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Niet voor niets staan klachten over burengerucht in de top drie van geluidshinder. Als je bewust kiest voor textiele materialen zoals gordijnen, gestoffeerde meubels en tapijt als vloerbedekking, kun je het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het. Hoe dikker het tapijt, des te groter het effect van geluidsisolatie.Nog een aspect van tapijt is dat het niet alleen geluid dempt maar een positieve bijdrage levert aan de akoestiek in een ruimte. Die cd van je favoriete artiest, die film in dolby-surround komt mooier tot zijn recht. Niet voor niets zijn alle professionele geluidsstudio's en bioscopen voorzien van kamerbreed tapijt.


Speel met de architectuur van een ruimte
Muren, wanden en de vloeren zijn grote vlakken in het interieur. Wat op de grond ligt, bepaalt dan ook voor een belangrijk deel de sfeer en uitstraling van een kamer. Door te werken met motieven in tapijt kan er gespeeld worden met deze optische werking. U speelt als het ware met de architectonische eigenschappen van het huis. Een optisch grapje, je bedriegt het oog.


TIP
Een ingelegde borderrand zal bijvoorbeeld een grote kamer gezelliger maken, terwijl een lange, smalle kamer breder kan lijken als het tapijt in een streeppatroon wordt gelegd.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl