FANtv-nl-logo-mobile

Egaliseer zelf je vloer

Is je vloer beschadigd door het slopen van de tegels of is hij niet waterpas? Je kunt dit heel gemakkelijk zelf oplossen door egalisatiemortel te gebruiken.

Maar voordat je kunt beginnen is het erg belangrijk dat je de vloer goed schoonmaakt en voorbehandelt met een primer. Hiervoor kun je vloerprimer gebruiken. Dit kan direct op de vloer aangebracht worden en gaat het gemakkelijkst met een handveger of een zachte bezem.

Berekenen
Is de primer droog, dan kun je beginnen met de egalisatiemortel. Je kunt heel gemakkelijk berekenen hoeveel mortel je nodig hebt. Stel dat je een laag wilt aanbrengen van tien millimeter, dan vermenigvuldig je de oppervlakte van de ruimte met tien. Die uitkomst vermenigvuldig je met 1,6, dat is voor de droge mortel. De uitkomst hiervan is het aantal kilo's dat je nodig hebt.

 

 

Banen
Let bij het aanmaken van de specie er op dat je niet meer aanmaakt dan je binnen een kwartier kunt verwerken. Meng het totdat je een klontvrije, vloeibare specie krijgt. Bij het aanbrengen op de vloer is het belangrijk dat je de specie in banen giet en niet in hoopjes. Deze specie is geschikt om de beschadigde vloer in laagdiktes van twee tot dertig millimeter weer helemaal mooi vlak maken. Egalisatiemortel kun je gebruiken op beton, keramische tegels, natuursteen en gips.

Verharden
Na twee tot drie uur verharden kun je weer op de vloer lopen. Als je er nog tegels op wilt leggen, moet je het ongeveer 24 uur laten drogen. Het is slim om na het egaliseren alle deuren en ramen gesloten te houden. Zo voorkom je dat het water door tocht kan verdampen.

Vergelijkbare artikelen