FANtv-nl-logo-mobile

Eerste hulp bij behangen

Behang heb je in vele soorten en maten. Zo heb je het traditionele papierbehang, behang met motieven of kun je kiezen voor supersterk vliesbehang. Hoe krijg je dat allemaal netjes op de muur?

Het behang dat aan de muren hangt bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis. Daarom is het belangrijk dat je niet over een nacht ijs gaat bij het uitzoeken van jouw behang. Bekijk goed wat er allemaal verkrijgbaar is en maak dan pas je keuze. Er zijn namelijk erg veel verschillende soorten behang.

 

 

Soorten behang
Je kunt kiezen voor papier-, duplex-, vinyl-, glasvezel- of vliesbehang. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is papierbehang het goedkoopste, maar is dikker behang zoals duplexbehang gemakkelijker op de muur te plakken. Omdat vinylbehang een toplaag van kunststof heeft, is het waterbestendig en kun je het zelfs in de badkamer gebruiken. Glasvezelbehang is erg sterk en beschermt je muren. Vliesbehang is niet alleen sterk, maar is ook nog eens waterbestendig en scheurt niet. Deze laatste soort is hierdoor wel het duurst.

Berekening
Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je naar de bouwmarkt. Maar hoe weet je hoeveel je moet hebben? Je kunt er van uit gaan dat een rol behang tien meter lang en 53 centimeter breed is. Dat is namelijk de standaardmaat van behang. Bij elkaar heb je dus ongeveer vijf vierkante meter. Als je dit weet hoef je alleen maar te weten welk muuroppervlak je wilt gaan behangen. Deel dit door vijf en je weet hoeveel rollen je ongeveer moet hebben. Let wel op dat je de oppervlakte van ramen niet mee telt, anders heb je te veel behang.

Productienummer
Eigenlijk is het nooit slecht om te veel behang te hebben, want in het algemeen kun je ongebruikte rollen gewoon weer inleveren bij de bouwmarkt. Controleer dit wel altijd van te voren, zodat je niet verrast wordt als het eventueel toch niet kan. Een andere handige tip is om te kijken naar het productienummer van de rol behang. Het is erg moeilijk om bij elke productie precies dezelfde kleur te drukken, dus is er een grote kans op kleurverschillen. Zorg daarom dat je rollen van één productie koopt.

Behang verwijderen
Nu kan het werk dan echt beginnen. Je kunt natuurlijk over het oude behang heen behangen, maar zo heb je kans op bobbels of dat het behang los raakt. Het is dus erg belangrijk dat je het oude behang eerst verwijdert. Papierbehang krijg je weg door het af te weken en vervolgens af te steken. Het sterkere duplexbehang moet je eerst splijten voordat je het kunt afweken. Heb je vinyl- of geverfd behang? Dan zul je eerst de bovenlaag moeten verwijderen, voordat je kunt gaan stomen. Lukt het echt niet om het behang los te krijgen? Dan kun je bij je bouwmarkt natuurlijk ook een stoomapparaat huren. Zo krijg je het behang toch binnen de kortste keren los.

Motief
Gebruik je behang met een motief? Dan moet je er rekening mee houden dat je meer behang nodig hebt, omdat het motief telkens moet aansluiten. Des te groter het motief is, des te meer behang je nodig hebt. Wil je precies weten hoeveel? Vraag dan meer informatie in je bouwmarkt.

 

 

Moeilijke plekjes
Het behangen zelf is niet heel moeilijk, mits je rechte stukken blijft plakken. Als er draden, ramen en stopcontacten in de weg zitten wordt het al wat moeilijker. Bij stopcontacten kun je het beste eerst de stroom uitschakelen en het plaatje verwijderen. Behang er gewoon overheen en maak een inkeping op de plek waar het plaatje hoort. Nu kun je met een schaar een stukje uitknippen en het plaatje weer terug plaatsen. Zet de stroom er weer op en je hebt een mooi eindresultaat.

Voor leidingbuizen gebruik je een ander trucje. Door vanaf de behangrand naar de leiding toe te knippen, kun je op de plek van de buis een rondje maken. Bij een raam plak je de zijkant van de baan gewoon op alsof er geen kozijn is. Knip de vorm van het raam weg en knip het behang schuin in naar de hoeken van het kozijn. Nu kun je een vouw maken door met de stompe kant van een schaar tegen het kozijn te wrijven. Als je het behang nu weer losmaakt, knip je het behang op de vouwlijn en past het precies.

Als je in een hoek behangt moet je opletten dat je nooit in de hoek stopt. Als je dit toch doet, ontstaat er een lege ruimte en dat is erg lelijk. Maar let ook op dat je het behang niet laat doorlopen. Als je behang krimpt, kan het los raken of scheuren. Behang daarom een klein stukje over de rand heen en knip het behang in de hoeken aan de boven- en onderkant een stukje in. Zo ligt het behang goed in de hoek. Als je verder gaat behangen, laat het nieuwe stuk dan wel in de hoek beginnen, zodat het een beetje overlapt.

 

 

Je zult zien dat je na het behangen een fris huis met een heel ander uiterlijk hebt. Veel plezier!

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl