FANtv-nl-logo-mobile

Wat is dichloormethaan?

Hoe krijg je verf weer weg? Juist, met een verfafbijter. Alleen zit er in zo'n afbijtmiddel vaak methyleenchloride oftewel dichloormethaan. Deze stof is schadelijker is voor de gezondheid dan men vroeger dacht. Dichloormethaan ontstaat bij een chemische reactie van de stoffen chloor en methaan. Het is een vloeibare stof die vrijwel meteen verdampt als het in aanraking komt met zuurstof. Als je met je neus erboven hangt, zul je een vieze maar toch zoete lucht ruiken.Radiator na gebruik van afbijtmiddel


Gebruik
De stof die na de chemische reactie ontstaat wordt vaak gebruikt in afbijtmiddel. Dit komt doordat de dichloormethaan goed andere organische stoffen op kan lossen. Maar het wordt ook gebruikt als ontvettingsmiddel en als hulpmiddel om extracten uit kruiden te halen. In spuitbussen vind je dichloormethaan vaak terug als drijfgas.


Gezondheidsrisico's
Dichloormetaan is een chloorkoolwaterstof en over het algemeen zijn deze stoffen erg giftig. Maar omdat dit de minst giftige stof is, wordt het op grote schaal gebruikt. Maar minst giftig wil niet zeggen dat er geen gezondheidsrisico's zijn. De dichloormethaan verdampt erg snel. Dit wordt 'vluchtig' genoemd. En die vluchtigheid is nou net het grote probleem.


Doordat de dichloormethaan snel verdampt, zul je tijdens het afbijten van verf veel ervan inademen. Onderzoek heeft aangetoond dat als je teveel van de stof inademt, er kanker in je longen, lever of alvleesklier kan ontstaan. Ook kan je zenuwstelsel worden aangetast door de dampen. Maar daar blijft het niet bij. Als je het dichloormethaan aanraakt, kun je chemische brandblaren krijgen.


Verbod
Juist vanwege de grote gezondheidsrisico's heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen om dichloormethaan in verfafbijtmiddelen te verbieden. Omdat dit voorstel nog niet lang geleden is aangenomen kan het voorkomen dat je toch nog afbijt met dichloormethaan in huis hebt. Let daarom goed op de verpakking en gebruik het bij voorkeur niet. Zorg er trouwens altijd voor dat er je voldoende ventileert.

Vergelijkbare artikelen