FANtv-nl-logo-mobile

Klussen in je huurwoning

Huurders hebben tegenwoordig meer mogelijkheden om hun woning te verbeteren. Je hoeft de woning meestal niet meer achter te laten in de oorspronkelijke staat.


En herhuurders staan vaak positief tegenover goed uitgevoerde verbeteringen. Deze vergroten immers de waarde van hun bezit.




Toestemming meestal nodig
Grote veranderingen (bijvoorbeeld het vernieuwen van een keukenblok of het inbouwen van apparatuur) vereisen toestemming van uw verhuurder. Eenvoudige en zonder noemenswaardige kosten terug te draaien veranderingen (bijvoorbeeld het aanbrengen van extra bovenkastjes of greepjes) mag u zonder toestemming van de verhuurder toepassen. Als de verhuurbaarheid en waarde van de woning minimaal hetzelfde blijven, mag de verhuurder zijn toestemming niet weigeren.

  


Vergoeding
Verhuurders betalen bij vertrek steeds vaker een overnamevergoeding voor verbeteringen met waardevermeerdering, bijvoorbeeld voor een nieuw keukenblok of inbouwapparatuur. Als de verhuurder de veranderingen al tijdens de huurtijd wil overnemen wordt hij eigenaar. Consequentie kan zijn dat de maximaal toegestane huur stijgt.


Voorbeeld
U wilt een nieuwe keuken, met een ingebouwde koel/vriescombinatie en een ingebouwde combi-oven. De kosten van deze keuken bedragen ongeveer 5000 euro. Je hebt overlegd met de verhuurder aan de hand van de offerte van een keukenbedrijf. De verhuurder spreekt met jou een vergoeding af van 2500 euro. De verhuurder keert uit op het moment dat je de woning verlaat. De afschrijving bedraagt 300 per jaar. Dat betekent dat, als u na drie jaar uit de woning vertrekt, je 1600 euro krijgt.


Afspraken schriftelijk vastleggen
Spreek altijd vooraf met uw verhuurder de plannen en beoogde veranderingen door en leg dit op papier duidelijk vast. Doe dit ook met toestemming (en eventuele voorwaarden) van de verhuurder en afspraken over een eventuele vergoeding.


Voorwaarden die de verhuurder stelt kunnen betrekking hebben op de aard en kwaliteit van het materiaal, het voorkomen van schade aan de woningconstructie en de wijze van onderhoud van de verandering.


Bij een zelf aangebrachte verbetering staat vaak vast na hoeveel jaar deze is afgeschreven. Veel verhuurders hebben regelingen voor vergoedingen en afschrijftermijnen. Informeer hiervoor bij de verhuurder. Als u nadere informatie wilt over voorbeelden van vergoedingen in de huursector, kun je de voorbeeldregeling van Vastgoed Belang raadplegen.


Via de website www.verbeteruwhuurwoning.nl zijn diverse brochures te downloaden met informatie voor huurders die hun huurwoning willen aanpassen, uitbreiden of een nieuwe keuken of badkamer willen plaatsen.

Vergelijkbare artikelen