FANtv-nl-logo-mobile

Verhelp een klemmende deur

Een klemmende deur is behoorlijk vervelend, vooral als dat permanent het geval is. Wat kun je er aan doen?

Als een houten deur alleen bij regenachtig weer klemt is er weinig aan te doen (er vanuitgaande dat hij goed in de verf staat), dat is het effect van vocht op het natuurlijke materiaal. Klemt de deur altijd, dan kun je beter het gereedschap tevoorschijn halen.

Kijk eerst waar de deur precies klemt. Indien dat bij het slot is, dien je eerst het slot te demonteren. Hak met een beitel de slotkast iets dieper uit, en plaats het slot weer terug.

Voor dat je hieraan begint kun je het best nog even controleren of de scharnieren wel goed vastzitten. Een scheve deur kan namelijk ook klemmen veroorzaken. Als de schaniergaten te veel zijn uitgesleten kun je het teveel aan ruimte opvullen met houtlijm. Ook lucifers en zelfs tandenstokers worden hiervoor gebruikt. Draai de schroeven goed vast.

 

 

Als de deur bovenaan klemt is het vaak een eenvoudig klusje waarbij je de deur op zijn plaats kunt laten. Schaaf of rasp wat hout aan de bovenkant weg, en controleer regelmatig of de deur nog klemt. Haal niet te veel weg om tocht te voorkomen.

Voor de meer serieuze klemproblemen moet de deur mogelijk uit het kozijn gehaald worden. Hou de deur gesloten en tik met een hamer en een schroevendraaier de scharnierpennen uit de scharnieren. Haal vervolgens de deur uit het kozijn en verwijder de schroeven uit de scharnieren. Je kunt nu de deurkant waar de scharnieren zitten bijschaven. Vergeet vervolgens niet de plaats van de scharnieren weer uit te diepen tot ze weer op hun oude diepte zitten.

Het is belangrijk om alle bijgeschaafde en geraspte plekken van een laag verf te voorzien. Anders trekt er water in het hout en begint het klemmen opnieuw.

Tags: deur