schildertips
Lever kwalitatief goed schilderwerk af. We hebben hier een hele reeks tips voor je. Tips over schilderen, verf, schuren, kwasten, de ondergrond, en over wat er allemaal nog meer bij schilderen komt kijken. Handige tips voor een optimaal schilderresultaat.
Verf
- Overweeg je een erg ingrijpende kleurverandering in je woonkamer? Probeer die dan eerst uit in een vertrek waar je minder tijd doorbrengt. De hal of overloop, een bijkeuken, logeerkamer of het toilet lenen zich hier prima voor.
- Bewaar waterverdunbare (muur)verf op een vorstvrije plaats. Dus niet in de schuur of berging.
- Is je verfblik nog niet leeg, maar wel gebruikt, zet het blik dan op zijn kop weg. Hierdoor ontstaat minder snel velvorming.
- Verf die via de kleurenmengmachine is aangekleurd heeft vaak een blanco deksel. Geef het deksel een likje van de inhoud mee, want een kleur zegt nu eenmaal meer dan een nummer.
- Kijk bij de verf voor goede verf tegen lage prijzen.
Schilderen
- Schilder je een deur, een raam of een kast verwijder dan de knoppen, sluitingen en alle andere ijzerwaren die je in de weg zitten. Ergens omheen schilderen is veel lastiger dan een paar schroeven los- en vastdraaien.
- Ieder verfsysteem bestaat uit dunne lagen, die na elkaar worden opgebracht. Als een laag niet goed hecht aan de voorgaande onstaat een breuk in het systeem. Door iedere voorgaande laag licht op te schuren met fijn schuurpapier maak je miljoenen krasjes in de verf waarin de volgende optimaal hecht.
- Als je een deur schildert met een waterverdunbare PU lak, dan rol je banen van boven naar beneden. Dus niet de gehele deur in één keer schilderen.
- Wees alert op het onderhoud van blank of transparant behandeld houtwerk. Het totale oppervlak overschilderen geeft een mooier resultaat dan plaatselijk bijwerken.
- Schrijf op een stukje afplaktape de onderdelen van je woning die in een bepaalde kleur zijn geschilderd. Plak het tape op het betreffende verfblik. Handig als je later eens iets bij wilt werken.
- Lichte kleuren dekken vaak niet in één keer. Ga dan niet dikker schilderen, maar verdun de verf iets en breng twee dunne lagen aan. Het resultaat is beslist mooier.
- Breng op kaal hout altijd minstens drie verflagen aan.
- Bij het verven van het plafond kan de verf langs het handvat lekken. Dit kan eenvoudig verholpen worden door een kleine stevige spons aan de steel te steken. De spons vangt de overtollige verf op.
Kwasten
- Wrijf nieuwe kwasten voor het eerste gebruik over een schuurpapiertje om losse haren te verwijderen.
- Zet kwasten 's avonds in water. De volgende dag de kwast goed afslaan en afdrogen met keukenpapier. Als het schilderwerk klaar is, zet je de kwasten één dag in terpentine. Daarna wassen met groene zeep, goed naspoelen en afdrogen.
- Stop je 's avonds met schilderen om de volgende dag weer door te gaan, rol dan de kwast of kwasten in aluminiumfolie en leg ze in het vriesvak van de koelkast. Zo blijven ze dagenlang 'vers'.
Schuren
- Rond scherpe kanten en hoeken iets af met grof schuurpapier, dan krijg je een betere bescherming van de ondergrond.
Reinigen
- Eérst reinigen, dan pas schuren. Dat is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond gaat voorbehandelen. Draai je het om, dan verspreid je voornamelijk vet en vuil over het oppervlak én het kost je veel schuurpapier.
- Binnen en buiten geldt: nadat je beschadigingen hebt bijgewerkt het hele oppervlak grondig ontvetten en dof schuren. Gebruik voor het ontvetten ammoniakwater, voor het schuren waterproefpapier nr. 250. Schuren en ontvetten gaat in één keer, als je bij het naschuren ammoniakwater gebruikt. In een keuken, waar vetaanslag onvermijdelijk is, kun je beter een krachtiger ontvetter gebruiken.
Verfroller
- Ga je binnen met een viltroller schilderen? Omwikkel de roller dan eerst met schilderstape, hiermee verwijder je losse pluisjes.
- Om te voorkomen dat een roller verdroogt, heb je een rollerbox nodig. In deze handige koker kun je een roller van iedere maat ± 5 dagen bewaren zonder dat de verf verdroogd.
Zink en Aluminium
- Verf hecht slecht op zink en aluminium. Ontvet ze eerst goed met thinner, en breng daarna een epoxy-primer aan. Hierop hecht glansverf uitstekend.
Kunststof
- Alle harde kunststoffen kun je goed schilderen mits je het oppervlak eerst dof schuurt en zorgvuldig ontvet. Breng daarna een kunststofprimer aan, die je kunt overschilderen met een dekkende verf.
Spaanplaat
- Na een eerste laag grondverf voelt ook de gladste spaanplaat altijd ruw aan, doordat houtvezels zijn opgezwollen. Ga dan niet schuren, maar kies voor kwastplamuur. Na droging kun je het oppervlak perfect gladschuren met een vlakschuurmachine.
Milieu
- Zorg bij binnenschilderwerk voor voldoende ventilatie. Verf is een chemisch product en vraagt daarom een zorgvuldige behandeling. Verfresten, ingedroogde kwasten of rollers en gebruikte terpentine horen bij het klein chemisch afval. Dat geldt óók voor restanten van waterverdunbare verven.
Afplaktape
- Afplaktape kun je het best meteen na het schilderen weghalen. Als je het te lang laat zitten, is de tape lastig te verwijderen.
Onderhoud
- Wil je lang van je schilderwerk genieten? Reinig het buitenschilderwerk dan regelmatig. Hierdoor krijgt vuil geen kans om zich vast te zetten.
Plamuur
- Tijdens het drogen krimpt plamuur. Oppervlakkige beschadigingen zul je daarom tweemaal, diepere soms driemaal moeten plamuren. Plamuur droog naschuren met korrel 180. Gebruik altijd een schuurkurk of een vlakschuurmachine.
Roest
- Schilderen over roest is verspilde moeite. Onder de verf gaat het roesten gewoon door. IJzer en staal beschermen begint met ontroesten (ook de blauwzwarte laag op nieuw ijzer moet eraf) tot het oppervlak een zwakke metaalglans heeft. Gebruik bij oppervlakkige roest aan staalborstel op de boormachine, vastgevreten roest krijg je weg met grof schuurlinnen of een schuurschijf. Hierna het metaal grondig ontvetten met thinner, twee lagen loodmenie aanbrengen en twee lagen glansverf. Niet al te diep ingevreten roest kun je ook behandelen met een roestomvormer, waarna weer twee lagen glansverf.
Gipsplaten
- Voor het schilderen van nieuwe gipsplaten kun je, in plaats van een aparte voorstrijklaag aan te brengen, ook de eerste muurverflaag verdunnen. Voeg ca. 20% Haute Peinture Muurvoorstrijk toe aan de muurverf en roer het goed door. Na 4-6 uur afwerken met een tweede, onverdunde laag muurverf.
Tags: Verven