FANtv-nl-logo-mobile

Maak je eigen buitenkeuken!

Wil je volgende zomer eten in je eigen buitenkeuken. Wij laten je zien hoe je zelf een buitenkeuken kunt maken. Hier het stappenplan.

 

De tuin waarin we van start gaan is niet meer dan een stukje grond met een hoop onkruid, tijd dus voor het klusteam om aan de slag te gaan!

Het plan 
De tuin komt er als volgt uit te zien: het keukenblok komt onder een overkapping te staan en krijgt aangrenzend een ruim terras met een robuuste tafel. Onder de tafel wordt een langwerpige vijver aangelegd. Dit wordt niet een vijver waar vissen in zwemmen, maar hier kun je heerlijk verkoeling voor je voeten in zoeken. Het interieur van de buitenkeuken wordt vrij strak, gecombineerd met natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Het wordt een onderhoudsvriendelijke tuin, dus er komt geen echt gras in, maar kunstgras.

Week 1 
Het ontwerp is gepresenteerd dus kan begonnen worden met het uitzetten van de maten. Aangezien je in de buitenkeuken straks water en elektriciteit nodig hebt, sluiten we nieuwe kabels aan en leggen een waterleiding naar de plek waar de keuken komt. Het is hierbij belangrijk om de leidingen minimaal 60 centimeter onder het maaiveld te leggen, zo ben je er zeker van dat ze in de winter niet bevriezen.

De vijver wordt gemaakt van L-elementen die ervoor zorgen dat de vijver een strakke vorm krijgt. Daarnaast voorkomen ze ook dat de kanten van de vijver instorten. Een metselkoord zorgt ervoor dat ze in één lijn en op dezelfde hoogte komen te liggen.

 




De dakspanten zijn onderdeel van de dakconstructie en deze komt natuurlijk buiten te staan. Daarom wordt er een PU-constructielijm gebruikt voor de verbindingen, dit is waterbestendig en oersterk. Dat komt onder andere doordat de lijm een vullend vermogen heeft en dus iedere oneffenheid opvult.



Week 2
De leidingen voor elektra en water zijn inmiddels gelegd. En nu gaan de mannen verder met de vijver, het dak en de ombouw. De gaten zijn gegraven, de stoeptegels zijn gesteld, dus de kolommen kunnen erin. Die zijn gemaakt van vier palen van Azobé met daartussen rabatdelen van Western Red Cedar. Deze houtsoort is goed bestand tegen weersinvloeden. Ze vergrijzen wel, maar dat geeft het hout een mooie uitstraling. Wil je dat het hout z'n kleur behoudt, dan moet je het behandelen met een blanke UV-bestendige lak.




In de palen zijn sponningen geschaafd, waar de rabatdelen netjes in vallen. Zo zie je de kopse kanten niet en zijn ze beschermd. Aan de kopse kanten trekt vocht namelijk het gemakkelijkst in. Nu de kolommen staan kunnen de spanten erop. Een paar lijmklemmen houden de spanten op hun plaats, zodat ze makkelijker definitief vastgezet kunnen worden met stalen ankers.

Dakconstructie
Nu ook de dakconstructie klaar is, kan het dakleer aangebracht worden en kan de tuinverlichting er in. Omdat het dak een afschot heeft, moeten de mastiekschroten ook schuin afgezaagd worden. Deze zijn van piepschuim gemaakt en kunnen daarom eenvoudig met een handzaag op maat gemaakt worden. Zorg dat je het dak schoon houdt, anders plakt het dakleer niet goed.

Ook wordt de tuinverlichting aangelegd. Alleen de grondspots moeten nog worden aangesloten. Gebruik voor het strippen van de draden altijd een striptang en stel deze zo in dat de koperen kern niet beschadigd. Zo voorkom je dat de draad breekt. Voor de rest is het belangrijk dat je goed de handleiding volgt.

Week 3
De tuin is bijna af. De laatste klussen worden afgemaakt. Voordat de vijver gebruikt wordt, moet de pomp worden geïnstalleerd. Stilstaand water is niet gezond. De pomp zorgt voor circulatie. Bij het kiezen van een pomp moet je eerst de inhoud van de vijver bepalen. Het is namelijk belangrijk dat de pomp voldoende capaciteit heeft. Een te kleine pomp geeft niet voldoende circulatie en een te grote is zonde van het energieverbruik.




De pomp kan gewoon op een buitenstopcontact aangesloten worden. Die zit er al, dus hoeft alleen de kabel met stekker nog onder de tegels door getrokken worden. een stuk touw doet de truc. Het aansluitstuk voor de slang is geschikt voor verschillende diameters slang. Zaag hem af tot de doorsnede die je nodig hebt. Daarna kan de slang erop met een slangenklem. Als de vijver gevuld is, kun je de slang aansluiten en kan de pomp erin. Houd de slang even ondergedompeld. Zo gaat alle lucht eruit en kan het water goed doorstromen.

De binnenkant van het dak wordt afgetimmerd met schroten. Zo is de dakconstructie mooi uit het zicht. De schroten zijn van vurenhout, maar als ze straks geschilderd zijn kunnen ze goed tegen de weersinvloeden. Ondertussen wordt ook de stroom voor de verlichting die in de aftimmering komt aangesloten.




Tot slot komt er nog een schutting in de tuin. De palen kun je niet direct in de grond slaan. Daarvoor moeten er eerst gaten gegraven worden. Dat gaat het beste met een grondboor. Deze zijn er in verschillende maten. Zorg er voor dat je er een gebruikt waarvan de doorsnede, de maat van de paal het dichtst benadert. Controleer regelmatig of de afstand tussen de palen nog klopt en of ze nog waterpas staan. Er kan iemand tegenaan gelopen zijn zonder dat je het in de gaten hebt gehad.

 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl