FANtv-nl-logo-mobile

Van rommelzolder naar fitnessruimte

De zolder is vaak de ruimte die als laatst en in veel gevallen helemaal niet wordt ingericht. Toch kun je met een zolder vele kanten op, zoals een fitnessruimte.

Het plan 
Het klusteam gaat een luxe wellness ruimte maken. Om te beginnen wordt de wasmachine verplaatst en omgetimmerd. In de hoeken van het dak wordt opbergruimte gecreëerd door middel van schuifdeuren. Op de vloer komt een notenkleurig laminaat en tegen de schuine wanden worden panelen bevestigd in dezelfde kleur. En natuurlijk mag een spiegelwand niet ontbreken.

 

 

De nadruk ligt op sporten en natuur. Het fijnste is natuurlijk om buiten in de natuur te sporten, helaas heb je daar niet altijd tijd voor of zit het weer niet mee. We gaan buiten naar binnen halen. Er komen veel planten in de ruimte.  De kleur groen komt terug in het traphek, de buizenconstructie die op de wand zit en in de ombouw van de ketel.

Week 1 
We beginnen met het wegwerken van de wasmachine en verwarmingsketel. De wasmachine moet verplaatst worden en daarom gaan we de leidingen omleggen. Als je aan zo'n klus begint, moet je eerst de hoofdkraan dichtdraaien.

 

   

 

De bestaande leiding kun je inkorten met een pijpensnijder. Als er niet genoeg ruimte is voor de pijpensnijder, dan kun je de leiding ook afzagen met een ijzerzaagje. Het is belangrijk om de braampjes die aan de binnenkant van de leiding ontstaan weg te halen, want die braampjes kunnen een fluitend geluid dat je soms in je leidingen hoort veroorzaken. Je kunt de braampjes weghalen met een mes dat aan de achterkant van de pijpensnijder zit.

Voordat je begint met het solderen controleer de waterleiding dan of er geen water meer in zit. Mocht er nog water in zitten, dan kun je dit eruit blazen. Het is belangrijk om alle stukken leidingen eerst op maat te maken en te passen voordat je gaat solderen, zo kun je zelf continu zien of je geen fouten maakt.

We gaan deze 90 graden bocht, ook wel een knietje genoemd solderen. Daarvoor moet je eerst het knietje schuren en de buitenkant van de leidingen. Dan breng je op alle geschuurde delen soldeervloeistof aan. Dit zorgt er voor dat het soldeertin goed vloeit.

Je zet dan de leidingen en het knietje aan elkaar en dan kan je alles gaan verhitten met de gasbrander. Dit doe je door de vlam in het midden van het knietje te richten. Op die manier wordt alles gelijkmatig verhit. Als alles goed verhit is, druk je de tin kort tegen de aansluiting van de leiding en het knietje. De tin even hard laten worden en dan heb je een waterdichte aansluiting.

Om de wasmachine en ketel komt een kast zodat de bewoners er makkelijk bij kunnen. Voor het frame moet eerst de hoek van het dak opgemeten worden. Dat gaat eenvoudig met een zweihaak. De kast moet waterpas komen te staan. Met een paar wiggen kunnen de balken gesteld worden en daarna vastgeschroefd. Als het frame staat kan het kozijn gesteld worden. Later komt daar een deur in, zodat je nog bij de ketel kan komen. Om de kast dicht te maken worden mdf-platen tegen het frame geschroefd.

 

   

 

De schuine wanden op een zolder kun je goed benutten om daar kastruimte van te maken. Hier komt een wand van schuifdeuren. We gaan hiervoor een dubbele rail maken, anders kunnen we de schuifdeuren niet open en dicht doen. Het lastige werk is al gedaan, omdat deze balk er al zit. Normaal gesproken zul je hier eerst een balk moeten plaatsen omdat je hier de rail onder kunt bevestigen.

Week 2
Voor de schuifpanelen zijn rails aangebracht. Op de panelen worden nu de geleidewielen geschroefd, waarna ze zo in de rails gehangen kunnen worden.

 

   

 

Elektraleidingen van de wasmachine worden weggewerkt in de vloer. Dat wordt gedaan om er voor te zorgen dat de wasmachine op een aparte goed aangesloten kan worden. Daarvoor moet je een sleuf in de vloer frezen. Met de sleuvenfrees zijn er twee zaagsnedes in de vloer gemaakt. Het materiaal ertussen wordt verwijderd met een boorhamer met hakfunctie. Niet alle boorhamers hebben die functie, dus let daar even goed op als je er een gaat huren.

Tegen de schuine wanden van de zolder worden wandpanelen aangebracht in dezelfde kleur als het laminaat op de grond. Het op maat maken van de panelen gaat snel. De lengte bepalen, haaks aftekenen met de winkelhaak en dan afzagen met de decoupeerzaag of afkortzaagmachine. Het bevestigen gaat ook heel eenvoudig. Eerst de panelen met de messing en groef in elkaar schuiven, dan het speciale klemmetje er tegenaan klikken en vastzetten met een spijkertje. Het volgende paneel klik je nu zo in de klemmetjes.

 

   

 

Er komt ook een zitelement in de fitnesszolder. Deze krijgt een bijzondere vorm. Om een ronde vorm te krijgen, gebruik je een pvc-buis. Breng eerst de hokjes van de tekening aan op het multiplex. Op de snijpunten sla je pijkers. Tussen de spijkers klem je een pvc-buis. Zo krijg je de goede vorm in een vloeiende strakke lijn. Het frame bestaat uit een bodemplaat en enkele ribben in een golvende vorm. Er is in dit geval gekozen voor multiplex. Dat is sterker dan bijvoorbeeld mdf en spijkers en schroeven hechten hier ook beter in.

Over het frame worden platen buigzaam triplex gelijmd en geschroefd. Dit triplex is in één richting gemakkelijk te buigen, omdat de lagen fineer in dezelfde richting op elkaar gelijmd zijn. Door een paar platen over elkaar te bevestigen ontstaat de golvende vorm en een stevig zitvlak.

Week 3
Het einde is in zicht. De bosbehang panelen worden boven het trapgat bevestigd. Op de overige wand komen spiegels, net zoals in een echte sportschool. Achter een van de spiegels zit een lcd-scherm.

 

   

 

Het zit- en ligelement wordt bekleed met een groen tapijt. Gebruik een lijmkam om het multiplex in te smeren met lijm. Nu kun je gemakkelijk het tapijt op het element plakken. De randen snijd je af met een hobbymes. Zet het element op de zijkant. Op deze manier druk je het tapijt stevig aan en blijft het goed zitten.

 

   

 

Bij de nis van het raam worden twee bloembakken gemaakt. Om te zorgen dat het water niet wegloopt en de bakken gaan lekken. Komt er folie aan de binnenkamt van de bakken. De bakken worden bekleed met het zelfde laminaat als de vloer, zodat het geheel doorloopt.

 

   

 

Op de fitnesszolder komen wolkenlampen. Deze zijn gemaakt van polycarbonaat met daartegen een doorzichtige print van wolken. De lampombouw wordt vastgeschroefd tegen het plafond. Er komt een TL-verlichting in. Dit geeft beter licht en is energie zuinig. Door kleine gaatjes aan de zijkanten te boren, kun je de plaat bevestigen met spijkertjes.

Nu nog de fitnessapparatuur en de bewoners kunnen zich flink in het zweet gaan werken!

 

 

Tags: zolder

© FANtv.nl