FANtv-nl-logo-mobile

Weg met rugpijn!

Klussen is leuk, maar ook vermoeiend! Zo'n dag verven, sjouwen en zagen vraagt heel wat van jezelf. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam zo min mogelijk belast.

Het sjouwen van zware vloertegels, het schoffelen van je tuintje en het sauzen van het plafond in je nieuwe huis; het zijn niet echt lichte werkzaamheden. Alles kost kracht en daarmee belast je tegelijkertijd je rug. Dit is op zich niet zo heel erg, want je lichaam kan wel wat hebben. Je moet alleen wel oppassen dat je het jezelf niet te moeilijk maakt.

Bereid je goed voor 
Wist je dat bijna driekwart van de Nederlanders last heeft van rugklachten? Vaak zijn dit lage rugklachten die snel overgaan, maar het kunnen ook ergere varianten zoals hernia of spit zijn. Het is niet helemaal duidelijk waar deze klachten vandaan komen, maar zeker is dat het wel iets te maken heeft met je houding. Dus door je lichaam zo min mogelijk te belasten loop je dus het minste risico op rugklachten.

 

 

Vijftien kilogram 
Die grote tegels staan erg mooi in je tuin of woonkamer, maar ze zijn erg zwaar. Een zo'n tegel weegt al snel vijf kilo en meerdere tegels tegelijk dragen is dus een grote belasting. Pas daarom op dat je er niet teveel tegelijk draagt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor tegels, maar ook voor zakken tuinaarde, grote potten met planten, dakpannen, meubels en houten planken. In Nederland is afgesproken dat je per vijf minuten niet meer dan vijftien kilogram op heuphoogte mag dragen. Om deze artikelen toch te kunnen verplaatsen kun je daarom het beste een karretje of een kruiwagen gebruiken. Let wel op dat je de kruiwagen niet tè vol laadt, want teveel tillen is ook niet goed voor je. De ARBO-richtlijn voor tillen is niet meer dan 23 kilogram bij af en toe tillen en niet meer dan twaalf kilogram bij vaker dan twaalf keer per dag tillen.

Verven boven je schouders 
Als je op plekken moet schilderen die boven je schouders zitten, belast je je nek en je schouders. Als je dit teveel (langer dan een minuut per keer) doet, kan het ook tot klachten leiden. Maar gelukkig kun je dat simpel oplossen door een krukje of ladder te pakken of een langere of uitschuifbare steel te gebruiken.

 

 

Verklein het risico 
Nu lijkt het alsof het levensgevaarlijk is om zelf te klussen, maar dat valt best mee. Door je lichaam in goede conditie te houden bescherm je jezelf tegen veel van deze klachten. Sporten is dus erg belangrijk! Maar ook door je aan bepaalde regels te houden kun je het risico op rugklachten een stuk verkleinen. Zo moet je proberen om zoveel mogelijk met je knieën(benen) te tillen en het voorwerp zo dicht mogelijk tegen je aan te houden. Let verder goed op dat je rug niet gebogen of gedraaid is.

Tijdens het verven is het slim om zoveel mogelijk van houding te wisselen. Als je lang op een bepaalde plek moet staan kun je een been op een verhoging (trapje) plaatsen. Het gaat er dus om je houding zo slim mogelijk te kiezen. Ga dus niet tillen als je een voorwerp kunt schuiven of met een karretje kunt verplaatsen. En kies voor een ladder in plaats van met je kwast helemaal naar boven te reiken.

Goed gereedschap 
Natuurlijk zijn de maatregelen die je zelf kunt nemen belangrijk, maar goed gereedschap is net zo belangrijk! Kijk daarom goed wat je koopt en neem niet gelijk het goedkoopste wat je kunt vinden. Wat goed is, hangt af van de klus die je gaat doen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl