FANtv-nl-logo-mobile

Wit is niet altijd wit!

Je staat in de bouwmarkt om een emmer witte latex uit te zoeken. Maar je hebt wit, ultra wit, extreem wit, noem maar op. Welke moet je nou hebben? Eén manier is om op de RAL-code te letten.

De RAL-code is een coderingssysteem om kleuren verf te benoemen. Want wit is vaak niet hetzelfde als wit. Op het eerste gezicht zie je het niet, maar als je de verf eenmaal op de muur hebt gesmeerd valt het ineens op: je hebt een heel andere kleur verf gekocht!

 

 

RAL-Classic
Daarom is het belangrijk om te weten welke witte verf je hebt gekocht. Is het bijvoorbeeld RAL 9003 (signaalwit), RAL 9010 (helderwit) of RAL 9016 (verkeerswit)? Als je een pot verf koopt met dezelfde RAL-code, dan mag je er vanuit gaan dat je dezelfde kleur hebt. Dit RAL-kleurencoderingssysteem is in 1927 in Duitsland bedacht en staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Dat betekent zoiets als Koninklijk Comité voor Leveringsvoorwaarden.

 

Het systeem bestaat uit ongeveer 200 kleuren met elk een viercijferige code. Elke kleur heeft naast de code ook een unieke kleurnaam. Zo staat de kleur RAL 2009 ook bekend als Verkeersoranje en heet RAL 4007 ook wel Purperviolet. De RAL-codering is ondertussen standaard geworden in de industrie, verkeersveiligheid en de bouw. De standaardkleur van een politieauto is bijvoorbeeld RAL 9003/Signaalwit, een brandweerauto is RAL 3000/Vuurrood en een ambulance is RAL 1016/Zwavelgeel.

 


 

RAL-Design
Naast het net besproken RAL Classic-systeem bestaat ook het coderingssysteem RAL Design. Ontwerpers hadden namelijk niet genoeg aan de ongeveer 200 RAL Classic-kleuren. Door elke kleur zeven cijfers te geven kunnen er met dit systeem veel meer verschillende kleuren benoemd worden. De ontwerpers gaan uit van de tint, verzadiging en intensiteit (in het Engels: hue, saturation en value). In de eerste drie cijfers geven de ontwerpers de tint aan, het percentage verzadiging is de volgende twee cijfers en de laatste twee ijfers is het percentage intensiteit. Op deze manier kun je bijna 1700 verschillende kleuren creëren. Zo bestaat RAL 010 50 50 uit tint 010, heeft het een verzadiging van 50% en is de intensiteit 50%. Uiteindelijk krijg je een roze/paarsige kleur.

 

RAL-Digital
Omdat computerschermen nooit precies de juiste kleur kunnen weergeven is er een vertaling van de RAL-kleuren naar de computer gemaakt. Dit zijn de RGB-kleuren. Bij deze standaard worden de kleuren opgebouwd uit drie waarden voor rood, geel en blauw. De RAL-Designkleur van hierboven is bijvoorbeeld in RGB: 170,32,91.

Vergelijkbare artikelen