FANtv-nl-logo-mobile

Woningbouwplannen mislukken

Het kabinet wil per jaar zo'n 80.000 tot 100.000 nieuwe huizen bouwen. Op dit moment zijn dat er maar 68.000 per jaar. En het ziet er niet naar uit dat het er meer zullen worden.Dat blijkt uit een onderzoek van een grote bank. Zij hebben ontdekt dat het komt omdat er steeds minder mensen in de bouw werken. Per jaar stoppen er zelfs zevenhonderd mensen.


Dit is een van de redenen waardoor de huizenbouw niet echt opschiet. Op dit moment duurt het bijna een jaar om een huis te bouwen. Maar doordat er zoveel mensen stoppen, zou dit best nog langer kunnen gaan duren. Als je uitrekent hoeveel mensen er te weinig zijn, kom je uit rond de twintigduizend.Niet efficiënt
Maar dat is niet het enige probleem. Een aannemer heeft vaak niets te maken met het ontwerp van de woningen. Hierdoor voert de aannemer alleen maar uit wat er op papier staat en kan hij geen efficiënte manieren bedenken om het huis in elkaar te zetten.


Onder de kostprijs
Een ander probleem is dat er erg veel aannemers zijn. Hierdoor is er veel concurrentie in het vakgebied en nemen de aannemers een klus vaak tegen een te laag bedrag aan. Omdat ze daarom vaak onder de kostprijs werken moeten er veel overuren worden gemaakt. Dit kost niet alleen veel geld, maar ook een hoop tijd.


Eigenlijk is het raar dat er niet efficiënter gewerkt wordt in de bouw, want in het bedrijfsleven is er in de periode 1990-2006 maar liefst vijftien procent efficiënter gewerkt dan ervoor. In diezelfde periode is in de bouw de arbeidsproductiviteit  met zes procent gedaald. Het probleem zou dus in de bouwsector kunnen liggen, maar dat kan niet omdat er in het buitenland geen daling is.De conclusie van het onderzoek van de bank is dat als de bouwers per jaar drie procent efficiënter gaan werken, ze per jaar misschien bijna 79.000 huizen kunnen bouwen. Dat is nog te weinig, maar komt in ieder geval meer in de richting.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl