FANtv-nl-logo-mobile

Milieuvriendelijk garnalen kweken

 Naast de energiecentrale van E.ON op de Rotterdamse Maasvlakte staat de Happy Shrimp Farm. Deze eerste garnalenkwekerij van Nederland draait op restwarmte van de centrale.Vernieuwend, energiezuinig, duurzaam. En lekker. Het hele jaar door verse gamba's. Initiatiefnemers van de garnalenkwekerij zijn Bas Greiner en Gilbert Curtessi.


  


Restwarmte
Het plan voor de garnalenkwekerij ontstond vanuit het idee om iets te doen met de restwarmte van de E.ON-centrale. Dankzij de restwarme van de E.ON centrale is de watertemperatuur altijd 28,5 tot 29 graden, voor garnalen de ideale temperatuur. De twee meter diepe bassins zijn gevuld met zuurstofrijk zout grondwater dat altijd in beweging is. Ze hebben volop ruimte om rond te dobberen en krijgen de hele dag door voer, bestaande uit speciaal garnalenvoer en de in het bassin aanwezige bacteriën en algen.


Milieuvriendelijk
Het project is niet alleen energie-efficiënt maar heeft ook een milieuvoordeel, aangezien de garnalen algen en CO2 eten. Het kweekproces in de Farm is niet schadelijk voor de natuur, zoals de garnalenkweek in met name Azië wel is.Toekomst
Nu de eerste Nederlandse Happy Shrimp Farm op poten staat, denken de twee ondernemers, die inmiddels acht mensen in dienst hebben, verder. Het doel is om in Europa een keten van twintig garnalenkwekerijen op te zetten, om te beginnen in Duitsland. Uiteraard samen met E.ON.


De samenwerking met de Happy Shrimp Farm is voor E.ON Benelux een concreet voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is één van de centrale waarden van E.ON.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl