FANtv-nl-logo-mobile

Zonnepanelen optimaal plaatsen

Voor de energie-opbrengst van zonnepanelen maakt het heel veel uit hoe de panelen geplaatst worden. Direct zonlicht levert immers veel meer energie op en zelfs een streep schaduw kan de opbrengst al flink doen afnemen.

Daarom kijken we hier naar de optimale plaatsing van zonnepanelen.

Zonnepanelen kunnen het best worden geplaatst in zuidelijke richting met zowel zicht in oostelijke als westelijke richting. Dit is optimaal, want dan heb je de hele dag zon. Maar natuurlijk moet je bij je huis die mogelijkheid hebben. Een zonnepaneel kan ook een andere kant op worden gericht maar de stroomopbrengst is dan minder. Zo levert een zonnepaneel op het westen 16 procent minder stroom op dan een paneel dat pal op het zuiden gericht is.

zonnepanelen-plaatsing

De zon hoeft niet de hele dag op het paneel te schijnen, maar hoe meer zon, hoe meer opbrengst. Direct zonlicht kan wel acht keer meer energie opleveren dan schaduw.

Het is belangrijk om te weten dat bij zonnepanelen die in serie geschakeld zijn de opbrengst van het minst presterende zonnepaneel bepalend is voor de hele serie panelen. Dat betekent dat een schaduw op een dak met zonnepanelen een veel slechtere opbrengst kan hebben dan je in eerste instantie zou verwachten.

Goede leveranciers van zonnepanelen kunnen exact berekenen wat de energieopbrengst in jouw situatie is, en wat de optimale plaatsing van de zonnepanelen op jouw huis is. Ze kijken daarbij naar bomen en de richting ten opzichte van de zon, maar ook naar de gevolgen van schaduw die wordt veroorzaakt door een dakkapel of een hoge schoorsteen. Hiervoor beschikken deze leveranciers over 3D computerprogramma's die dit kunnen analyseren.

Via Solvari kun je heel eenvoudig in contact komen met goede leveranciers van zonnepanelen. Deze leveranciers kunnen je alles vertellen over de optimale plaatsing van de zonnepanelen en de opbrengst in jouw specifieke situatie.

Tags: zonnepanelen

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl