FANtv-nl-logo-mobile

De voordelen en nadelen van een groen dak

Een groen dak, met planten, heeft diverse voordelen. Bovendien geven veel gemeenten subsidie op de aanleg van een groen dak. Hier alle informatie over groene daken.

De gemeenten geven subsidie omdat groene daken helpen om regenwater op te vangen. De planten en de onderlaag houden water vast en geven dit maar langzaam weer af. Hierdoor wordt tijdens en kort na een regenbui de riolering ontzien.

groendak

Voordelen groen dak
Maar groene daken hebben meer voordelen. Zo filteren groene daken fijnstof, ze houden geluid buiten en de vegetatie op een dak zorgt er voor dat de levensduur van de waterdichte lagen van het dak wel tot 20 jaar langer meegaan.

Het is echter een misverstand dat groene daken dakisolatie kunnen vervangen. Een groen dak isoleert beter dan een gewoon dak, maar goede plafondisolatie blijft nodig.

groen dak

Nadelen groen dak
En heeft een groen dak ook nadelen? Ja, helaas wel. Het nadeel is vooral de prijs. Met een prijs van 45 euro (sedumdak) tot 120 euro (dak met intensieve begroeiing) per vierkante meter is het een dure manier van dakbedekking. Daarom is het bealngrijk dat je subsidie kunt krijgen. Dit kun je controleren op de Energie Subsidiewijzer

groendak kantoor

Sedumdak
We noemden het sedumdak al. Een sedumdak is de goedkoopste en meest onderhoudsarme variant van een groen dak. Sedums zijn vetplanten die niet alleen water opnemen, maar ook heel goed tegen droogte kunnen. Ideaal, want dan hoef je je dak geen water te geven. Bij een sedumdak moet je wel zorgen voor goede afwatering. Anders wordt het dak te nat en krijg je mosvorming.

Andere groene daken zijn een heidedak, een tufdak en een groengrasdak. Maar je kunt ook een hele tuin op je dak aanleggen. Met planten, bloemen en zelfs bomen. Hou hiermee wel rekening met het gewicht, want dit soort begroeiing (en ondergrond) kan het dak met honderden kilo's per vierkante meter belasten. Niet ieder dak is dan ook geschikt voor een groen dak.

Kijk bij Milieu Centraal voor alle informatie over een groen dak.

Foto's bij dit artikel: Groendak.nl

Tags: dakbedekking, milieu

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl