FANtv-nl-logo-mobile

BMW F 800 GS

BMW introduceerde op de EICMA in Milaan een compleet nieuwe BMW F 800 GS. Deze is gebaseerd op de vorig jaar gelanceerde BMW F 800 S en F 800 ST.


Zoals verwacht mag worden van een model in de GS-reeks is ook deze nieuwkomer volledig voorbereid op de wensen van veeleisende enduro-rijders.


Afgezien van het vrijwel identieke tweecilinder motorblok verschilt de BMW F 800 GS volledig van zijn meer op verharde wegen gerichte familieleden. Frame, wielophanging en vering werden compleet nieuw ontwikkeld.

Ook de getande riem en enkelvoudige swingarm van de BMW F 800 S en ST maakten plaats voor een O-ring ketting en een aluminium achterbrug, een combinatie die zowel op de openbare weg als buiten de gebaande paden zijn kwaliteiten ruimschoots heeft bewezen.


Ook het framechassis heeft alle eigenschappen die een echte enduro nodig heeft: een stevig buizenframe met een stuurhoek van 42 graden, een torsie-stijve upside-down voorvork met een veerweg van 230 mm en een 21 inch voorwiel. Voor de ophanging van het 17 inch achterwiel is gekozen voor een enkelvoudige veerpoot met een veerweg van 215 mm.


De 798 cc metende tweecilinder lijnmotor werd voor de nieuwe BMW F 800 GS vrijwel zonder modificaties overgenomen van de BMW F 800 S. De krachtige achtklepper heeft een vermogen van 85 pk en een koppel van 83 Nm. Deze enduro is uitgerust met een zesversnellingsbak en heeft een rijklaar gewicht van 207 kilo.
 
Een analoog instrumentarium biedt de bestuurder in één oogopslag een duidelijk overzicht van alle belangrijke functies, terwijl het compacte windscherm zeker op de snelweg goede diensten bewijst. Voor lange ritten bevindt zich onder het zadel van de BMW F 800 GS dan ook een brandstoftank met een royale inhoud van 16 liter.

Vergelijkbare artikelen