FANtv-nl-logo-mobile

Wereldkampioen Nicky Hayden

Nicky Hayden is de nieuwe wereldkampioen in de MotoGP. De Amerikaan versloeg Valentino Rossi en maakte eindelijk de hooggespannen verwachtingen waar.


Nicky Hayden, The Kentucky Kid, maakte in 2003 zijn debuut in de MotoGP. Hij eindigde in zijn eerste jaar als vijfde en werd daarmee de Rookie of the Year. In zijn debuutjaar was hij teamgenoot van Valentino Rossi. Als eerbetoon aan zijn vader rijdt Hayden met nummer 69.Hayden maakte al op jonge leeftijd naam in de Amerikaanse wegracerij. Op zeventienjarige leeftijd reed hij al op de zware superbikes. In 2002 behaalde hij het kampioenschap in de superbikes. Hij was met zijn 20 jaar de jongste Amerikaan ooit die dat presteerde.


Zijn prestaties leverden hem in 2003 een contract op bij het Repsol Honda Team. Een jaar later moest Hayden in de voetsporen treden van Rossi en de Italiaan doen vergeten bij Honda. Zijn tweede seizoen werd echter niet wat men ervan verwachtte en leverde de Amerikaan slechts een achtste plaats in het kampioenschap op.In zijn derde jaar kon de Amerikaan eindelijk juichen, want op het circuit van Laguna Seca pakte hij zijn eerste overwinning in de MotoGP-klasse.


Dit jaar betekende zijn definitieve doorbraak. De 25-jarige Amerikaan was bijna het hele jaar leider in het kampioenschap en leek makkelijk naar zijn eerste wereldtitel te rijden. Valentino Rossi had echter andere plannen en de Italiaan kwam aan het eind van het jaar sterk terug.Het lukte Rossi bijna om Hayden van zijn eerste wereldtitel te houden, maar de laatste race stelde Hayden orde op zaken en profiteerde van een val van Rossi. De Amerikaan werd in de laatste race derde en dat was genoeg om de wereldtitel veilig te stellen. Volgend jaar mag Hayden zijn titel verdedigen en hij doet dat wederom op een Honda.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl