FANtv-nl-logo-mobile

Wereldkampioen Casey Stoner

Casey Stoner is, met nog drie races te gaan, wereldkampioen geworden in de koningsklasse van de motorsport. De Australiër deed dit op een indrukwekkende manier.


Stoner was dit seizoen niet te kloppen. De 21-jarige wegracer won maar liefst acht races en is met nog drie wedstrijden te rijden niet meer in te halen door Valentino Rossi.Stoner is de opvolger van Nicky Hayden, die vorig jaar de MotoGP-klasse won. Voor Hayden won Rossi de titels van 2001 tot 2005. Stoner is de eerste Australiër sinds Mick Doohan die de wereldtitel weet te bemachtigen. Of Stoner ook in zijn voetsporen kan treden, is nog afwachten. Doohan was van 1994 tot en met 1998 de sterkste.


Stoner is wel één van de jongste wereldkampioenen ooit. Slechts één wereldkampioen was jonger dan Stoner, de Amerikaan Freddie Spencer. Hij won in 1983 de titel.


Begin van het seizoen werd Stoner niet getipt als de grote favoriet. Vorig seizoen, in zijn debuutjaar, ging het alles behalve vlekkeloos. Hij crashte talloze keren op zijn Honda. Stoner stapte over van Honda naar Ducati en niet te kloppen combinatie, Stoner, Ducati en Bridgestone, zag het levenslicht.De basis van het succes werd 18 jaar geleden gelegd toen hij al op 3-jarige leeftijd zijn eerste meters op een 50cc motor aflegde. Drie jaar later won Stoner zijn eerste titel. Tot zijn viertiende reed hij vele wedstrijden op een crossmotor. Daarna ging hij met zijn ouders naar Europa en begon zijn carrière op het asfalt.


In zijn eerste jaar reed hij twee races in het Spaanse kampioenschap en een jaar later debuteerde hij in het wereldkampioenschap 125cc. In 2002 stapte hij over naar de 250cc om een jaar later weer 125cc te rijden. In dat jaar behaalde hij in Valencia zijn eerste GP-overwinning.


In 2005 brak Stoner door en vocht het hele seizoen om de wereldtitel in de 250cc met de Spanjaard Dani Pedrosa. De Spanjaard won uiteindelijk de titel. In 2006 debuteerden ze in de hoogste klasse.

Vergelijkbare artikelen