FANtv-nl-logo-mobile

Dakar 2008: Bombardier heet nu Kanam

De bekende Bombardier Quad waar Alex Brusselers mee in Le Dakar aantreedt, heet tegenwoordig Kanam.


Onderhuids is er niet veel veranderd. Als motorisatie staat nog steeds het bekende 600 cc eencilinder viertakt Rotax-blok in het midden. De benzine gaat normaal via een carburateur, alleen de ontsteking is elektronisch. Brusselers houdt dat blok bewust zoveel mogelijk standaard. “Het is bewezen techniek en van alle quads komen van dit type nog steeds de meeste aan in Dakar.''


Probleem bij de Kanam is dat hij, net als toen hij nog Bombardier heette, tamelijk lomp is met zijn 300 kilo. ''Dat is de prijs die je betaalt voor duurzaamheid,'' weet Alex. Alex heeft wel geprobeerd het gewicht binnen de perken te houden door zoveel mogelijk onderdelen te vervangen door exemplaren van kevlar of duraluminium.

Er moet toch nog wel wat extra mee zoals drie liter water, gereedschap, een extra ketting en voor de stenige etappes in Marokko een extra wiel. De velgen komen uit Amerika en zijn van een speciaal deelbaar type dat tevens de band klemvast zet. Naar gelang de etappe wordt gekozen voor two ply near slicks of six ply terreinbanden.


Alex koos voor een speciale bredere ketting en heel speciale tandwielen van Ceradur, die bekleed zijn met keramisch materiaal. De demping wordt verzorgd door vier Reiger-schokdempers en ook de stuurdemper is van dit merk. Om de lange etappes in een keer te overbruggen werd de voorste tank vergroot naar bijna 20 liter. De rest van de brandstof zit achterop in twee tanks voor een betere gewichtsverdeling.


Type: Quad
Motor: Rotax 600 cc eencilinder viertakt met vier kleppen.
Vermogen: circa 60 pk
Brandstofvoorraad: 48 liter in drie tanks
Drooggewicht: rond 300 kilo

Vergelijkbare artikelen