FANtv-nl-logo-mobile

Onderhoudswerkzaamheden

Door je motor goed te onderhouden gaat deze langer mee en is de kans op pech kleiner. Ook op het gebied van veiligheid gaat de motor er op vooruit. Er zijn enkele kleine werkzaamheden die je zelf kan uitvoeren.


De bandenspanning is erg belangrijk. De juiste bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en een kortere remweg. De levensduur van je band wordt ook verlengd. Het profiel moet ook in de gaten worden gehouden. Wettelijk moet een band een profiel van minimaal 1,0 mm diepte hebben.Verlichting
Goede verlichting is natuurlijk erg belangrijk voor de veiligheid. Controleer regelmatig de verlichting en zorg ervoor dat je deze direct kan repareren. Neem dus reserveonderdelen mee.


Accu
De accu moet regelmatig gecontroleerd worden en daarbij moet de hoeveelheid accuvloeistof zich tussen het minimum- en maximumstreepje bevinden. Bij lekkage de accu direct vervangen. Pas op voor aanraking van het accuzuur met de huid, ogen of kleding.Remmen
Controleer bij hydraulisch bediende schijfremmen of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit. Is dit niet zo, dan kan dit wijzen op versleten remblokken. Dit kun je tevens checken door de handremmen aan te drukken. Voelt de remdruk sponzig aan, dan kan dit wijzen op een lekkage in het gesloten remvloeistofsysteem.


Kijk bij trommelremmen of de controlepunten op de trommel en het bewegende deel voldoende afstand hebben bij het 'activeren' van de rem. De remmen moeten, los van bovenstaande zaken, uiteraard gewoon goed werken.


Olie
Check regelmatig het oliepeil. Op de meeste moderne motorfietsen kan dit via een kijkglaasje worden afgelezen. Zorg er bij het controleren voor dat de motor niet warm is en recht staat. Het peilstokje voor gebruik schoonvegen. Is de motor zeer lange tijd niet gebruikt laat dan de olie vervangen.Ketting
De meeste motoren zijn voorzien van kettingaandrijving. Voor ketting en kettingwielen is het van groot belang dat ze regelmatig schoongemaakt en gesmeerd worden. Bij het schoonmaken wordt vervuild kettingvet verwijderd, zodat de nieuw aangebrachte kettingspray optimaal kan smeren.


In het midden van het langste rechte stuk moet de ketting ongeveer 3 cm op en neer kunnen bewegen. Bij regenweer en voor lange ritten vaker de kettingspray gebruiken. Bij cardanaandrijving moet goed worden nagekeken of de as niet lekt.


Koelvloeistof
Bij motoren met vloeistofkoeling moet regelmatig worden nagekeken of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Draai nooit de dop van de radiator of het expansievat open als de motor nog warm is, want de warme koelvloeistof kan nog onder druk staat en spontaan gaan koken.


Schoon
De motorfiets moet minstens een maal per jaar volledig schoongemaakt worden om alle delen gangbaar te houden en de motor van agressief vuil te ontdoen.

Vergelijkbare artikelen