FANtv-nl-logo-mobile

Inhalen op de motor

Inhalen is een gevaarlijke handeling. Veel ongevallen worden veroorzaakt door onjuist inhalen en hebben vaak ernstige gevolgen.

Bij het inhalen van een auto moet je met veel zaken rekening houden. Door de vele handelingen die je moet verrichten is een fout zo gemaakt. Daarnaast wordt je als motorrijder nog wel eens over het hoofd gezien en dat levert nog een extra aandachtspunt op.

Controleer in ieder geval tijdig of je op een veilige manier kan inhalen door ver naar voren en in je spiegels te kijken en als laatste je dode hoek te controleren. Probeer de inhaalmanoeuvre zo kort mogelijk te laten duren.

Wat erg belangrijk is bij het inhalen, is dat je voldoende afstand houdt op je voorganger. Als je er te dicht achter gaat zitten,  beperk je het overzicht en is een goede inschatting van de situatie een stuk lastiger. Als je achter een voertuig rijdt, moet je wel rekening houden met de dodehoek in de spiegel van de auto's en vrachtwagens. Als je gaat inhalen zorg dat je gezien bent door je voorganger.

 

Ook het verkeer uit de tegenovergestelde richting is bij het inhalen natuurlijk een van de grootste aandachtspunten. Het schatten van de afstand tot de tegemoetkomende voertuigen en de snelheid van de tegenligger is voor veel mensen erg lastig.

Vooral bij het bepalen van de snelheid van de tegenligger gaat het nogal eens fout. Vaak gaat het maar net goed, omdat de tegenligger plotseling toch wel erg dicht bij was gekomen.

Kennis van je eigen motor is ook van groot belang. Weet of je nog genoeg vermogen hebt om in te halen. Kan de snelheid niet veel meer worden verhoogd dan zal het inhalen langer duren en dat komt de veiligheid niet ten goede. Daarnaast is het ook belangrijk dat je bij de juiste snelheid de juiste versnelling inschakelt.

Let bij het inhalen ook op of het voertuig dat je inhaalt de snelheid niet vermeerdert. Hierdoor kan een gevaarlijke toestand ontstaan. Als je hiermee wordt geconfronteerd is het verstandig om de actie af te breken. Het proberen er als nog langs te komen, door nog meer gas te geven, kan levensgevaarlijk zijn omdat de duur van de manoeuvre langer is dan gepland, de snelheid hoger wordt en dus meer meters per seconde worden afgelegd en de inhaalafstand derhalve véél groter wordt.

Wat tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt, is bumperkleven. Sommige automobilisten doen dit ook bij motorrijders. Voorkom zulke situatie door op tijd van rijbaan te wisselen.

Vergelijkbare artikelen