FANtv-nl-logo-mobile

Rijden in de winter

De koude wintermaanden komen er aan. Veel motorrijders besluiten dan om de motor te stallen, maar een aantal blijft gewoon rijden.

Met de huidige drukte op de Nederlandse wegen wordt het steeds makkelijker om te besluiten om ook in de winter met de motor naar het werk te gaan. Als je besluit om door te rijden, moet je op een paar punten letten.

Een motor moet in goede conditie zijn. Breng je motor naar de garage voor een grote winterbeurt. Je motor wordt tijdens deze servicebeurt flink onder handen genomen. Na deze winterbeurt moet je zelf natuurlijk ook regelmatig je motor onderhouden.

Rijstijl
Pas je rijstijl aan. Motorrijders die niet gewend zijn om met slecht weer te rijden, zitten vaak te gespannen op de motor. Men is dan veel te bang om te vallen. Dit is niet nodig wanneer je goed oplet en nog defensiever rijdt. Daarnaast heb je meer grip met de motorfiets dan je denkt. Als je banden hebt met voldoende profiel kan je in slecht weer goed uit de voeten. Bij ijzel is het echter verstandig om de motor gewoon te laten staan.

Banden
In de wintermaanden levert een band minder grip dan in de zomermaanden. Pas daarom je rijstijl aan. Een bocht  die je in de zomer met 120 km/uur kon nemen wordt nu misschien een bocht waar een snelheid van 80 km/uur veiliger is.

De temperatuur van de band blijft namelijk veel lager dan in de zomer. Je kan in de winter kiezen voor een zachtere band met minder profiel, maar bij regen heb je dan een stuk minder grip. Zorg dat je in de winter niet met bijna versleten banden op pad gaat.

Het motorblok
Een motor moet om goed te presteren warmdraaien. Het warmdraaien van een motor duurt in de winter langer dan in de zomer. Ook het op gang komen van de oliecirculatie duurt tot twee keer zo lang. Geef het motorblok dus even de tijd om enigszins op temperatuur te komen voor je wegrijdt. Niet te lang, maar wacht wel even tot hij netjes loopt.

Kleding
Ook erg belangrijk is om kleding te dragen die goed tegen de kou beschermt. Anders loop je kans op onderkoeling, waardoor het reactievermogen afneemt en concentratieverlies optreedt. Dit kan voor vervelende ongelukken zorgen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl