FANtv-nl-logo-mobile

Egypte meer dan piramides

 

Denk je aan Egypte, dan denk je aan piramides, mummies, farao's en de Nijl. Het Islamitische land heeft wellicht de rijkste geschiedenis ter wereld en daar kun je niet omheen.
Bijna overal waar je gaat en staat word je herinnerd aan een ruim vijfduizend jaar oude cultuur, maar Egypte is meer dan piramides en farao's alleen.

Klein stukje land 
Het noorden van Egypte heeft een Middellands Zeeklimaat met warme, droge zomers en milde winters. De rest van het land heeft een woestijnklimaat. Egypte is 24 keer zo groot als Nederland, maar slechts 6% is bewoonbaar. De vruchtbare gebieden liggen rondom de witte en blauwe Nijl.

Met ongeveer 71 miljoen inwoners en een land dat groot en deels onbewoonbaar is, word je in de steden gelijk geconfronteerd met het grootste probleem: overbevolking. Alleen al in de hoofdstad Cairo wonen maar liefst 16 miljoen mensen, net zoveel als in Nederland. Ondanks de grote populatie op een klein oppervlak, is Egypte een gemoedelijk land om op vakantie te gaan. Voor toeristen zijn er mogelijkheden genoeg en die bestaan niet alleen uit het bezoeken van piramides en tempels.

   

Van resorts tot traditionele zeilbootjes
Heb je zin in een strandvakantie dan kun je het beste naar Sharm el Sheikh of Hurghada gaan. De badplaatsen aan de Rode Zee zijn vanwege de schitterende koraalriffen zeer populair bij duikers. Hurghada is door de jaren heen uitgegroeid tot een echt toeristenoord. Het plaatsje heeft slechts 3500 inwoners maar meer dan 100 resorts. Naast duiken kun je snorkelen, waterskiën, dolfijnen spotten of gewoon lekker luieren op het strand.

Wil je een actieve standvakantie, maar minder toeristisch? Dan is het bedoeïenendorp Dahab aan de Golf van Aqaba een uitstekend, maar vooral goedkoop en relaxed alternatief.

Een andere populaire bestemming onder vakantiegangers is Luxor. Dagelijks vertrekken chartervliegtuigen naar deze plaats aan de Nijl. Luxor wordt beschouwd als een groot openluchtmuseum met graftombes en tempels. Midden in het centrum kun je de tempel van Luxor bezichtigen. Karnak is het grootste tempelcomplex en ligt iets buiten het centrum. Zoals de piramiden beschouwd kunnen worden als de symbolen van het koningschap in het Oude Rijk, zo kun je de tempels van Karnak en Luxor zien als die van het Nieuwe Rijk. Karnak is het verblijf van de god Amon.

Nabij Luxor kun je een excursie maken naar de Vallei der Koningen. Dit is de begraafplaats van farao's uit het Nieuwe Koninkrijk van de 18e, 19e en de 20e Dynastie. De vallei is verdeeld in een westelijk en oostelijk deel. Alleen het westelijke deel is toegankelijk voor toeristen. Wetenschappers zijn in het oostelijk deel nog volop bezig om overblijfselen te ontdekken. Momenteel zijn er 63 tombes geïdentificeerd. De laatste tombe is in februari 2006 ontdekt.

Varen op de Nijl 
Luxor is ook het vertrekpunt voor een Nijlcruise naar het zuidelijk gelegen Aswan. De tochten kunnen 3 tot 8 dagen duren. Een groot voordeel is dat de accommodatie met je meereist. Tegenwoordig zijn het luxe schepen met alles er op en er aan: zwembad, restaurant, bar en in veel gevallen zelfs een bibliotheek.

Je hebt alles bij de hand en je kunt aan het zwembad genieten van de prachtige omgeving. Onderweg bezoek je onder andere de Kom Ombo tempel, tempel van Edfu en Kolos van Memnon.

Ook zonder cruise over de Nijl is Aswan goed bereikbaar, bijvoorbeeld per bus. Wil je back to basic en volkomen tot rust komen? Dan moet je als je in Aswan bent een Felukka trip maken. Dit zijn de traditionele zeilbootjes die af en aan varen over de Nijl. Je hebt verschillende mogelijkheden voor een tocht.

Je kunt een trip naar de Kom Ombo tempel maken (2 dagen en 1 nacht). De meest populaire optie is naar Edfu (3 dagen en 2 nachten). Als je besluit te dobberen op de Nijl in een traditioneel zeilbootje, moet je wel op een aantal punten letten.
De bootjes hebben plaats voor minimaal 6 en maximaal 8 personen. Je betaalt ongeveer 25 Egyptische Pond naar Kom Ombo en 45 (7 euro) voor Edfu. Daarbij komen nog kosten voor voedsel. Een goede schipper vinden is belangrijk. Bij het restaurant de Aswan Moon zitten de betere en wil je hulp, ga dan naar het Tourist Office.

Naast een trip met de felukka valt er nog meer te zien en te beleven in Egypte. Wat dacht je van een bezoek brengen aan de Abu Simbel tempel, de Aswan Dam, de piramides en de hoofdstad Caïro? Vanuit Nederland vertrekken dagelijks vluchten naar Luxor, Hurghada en Caïro.


 

Vergelijkbare artikelen