FANtv-nl-logo-mobile

De Masai: oude beschaving in de wildernis

Het natuurpark Masai Mara in Kenia is het thuisland van de Masai. Het legendarische nomadenvolk staat bekend om zijn voorkeur voor traditie boven de moderne beschaving.Leeuwen en buffels spelen net zo'n belangrijke rol in hun cultuur, als hun eigen kuddes. Een safari met de Masai, is als een Vip-behandeling in de wildernis. Tijdens safaritochten in Kenia kun je ze tegenkomen: de herders van de Masai. In kleurige kleding leiden ze hun kudde over de graslanden die ze delen met leeuwen, cheeta's, olifanten en andere dieren van het Keniaanse landschap. Hoe kunnen ze zo rustig wandelen in een omgeving vol gevaar? Hoe komen ze aan hun trotse uitstraling en vanwaar dat opvallende kleurenspel in hun kleding en sieraden?Mystiek en symboliek
Voor de Masai is het land waarop zij leven net zozeer een deel van hen als zij een deel zijn van het land. Hun vee is een geschenk uit de hemel en gerelateerd aan geloof en symboliek. Volgens de overlevering waren hemel en aarde eens één. Toen deze plotseling uiteen werden getrokken, vormden alleen de vijgenbomen nog een brug. God, genaamd Enkai, stuurde toen de kuddes via deze bomen naar de aarde. Ook de sierraden van de Masai zijn hoogst symbolisch. Er zijn zo'n veertig variaties op dit fijne kraalwerk, dat volgens traditie door de vrouwen wordt gemaakt voor ieder lid van de gemeenschap. Ongetrouwde meisjes gebruiken hun opvallende halskettingen om hun bewegingen te accentueren wanneer zij dansen voor de zegeningen van hun gemeenschapsleiders.

Misvatting
Tijdens een bezoek aan een Masai-dorp, ofwel Manyatta, lijkt het alsof deze nomaden geen weet hebben van 'onze beschaving'. Ze wonen in hutjes van gedroogde koeienpoep, maken vuur zonder aansteker of lucifer en leven volledig van het vee. Maar, niets is minder waar. Zo tref je in de Manyatta's afgestudeerde, perfect Engels sprekende Masai, die - net als de rest van hun gemeenschap - hebben gekozen voor het leven van hun voorouders en hun kennis, tradities en rituelen bewust en standvastig in ere houden.


Een goede manier om te leren over de 'Masai way of life' is een voetsafari onder leiding van een ervaren Masai-gids. Een bezoek aan een Manyatta en tijd doorbrengen met de Masai is een uitgelezen kans om de wildernis vanuit een verfrissend perspectief te beleven!

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl