FANtv-nl-logo-mobile

Tunesië: Meer dan zon en strand

 

Tunesië is een verrassend vakantieland. Met een gevarieerde natuur, en veel overblijfselen van de vele culturen die het land overheerst hebben.

Tunesië heeft een rijke geschiedenis. Het land - van oudsher bewoond door Berbers - werd in de 10e eeuw voor Christus veroverd door de Phoeniciërs die op slechts enkele kilometers van het huidige Tunis de stad Carthago stichtten. Carthago was enkele honderden jaren de grote vijand van Rome. In 146 v. Chr. werd Carthago door de Romeinen veroverd en verwoest.Na de val van het Romeinse rijk waren er achtereenvolgens de Arabieren (die er de Islam introduceerde), de Ottomanen en de Fransen de baas. Sinds 1955 is Tunesië onafhankelijk.

De historie betekent dat er voor vakantiegangers veel meer te beleven is dan zon en strand, al horen deze natuurlijk wel bij een Tunesische vakantie. De kuststrook is 1.200 kilometer lang en heeft vele mooie zandstranden. Populaire vakantiebestemmingen in het land zijn het eiland Djerba, en de kust gelegen plaatsen Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui. Minder bekend de zijn Kerkennah Eilanden.Archeologische trekpleisters zijn de restanten van Carthago dicht bij Tunis. Bij El Djem is een indrukwekkend Romeins amfitheater te vinden. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het pittoreske blauw-wit gekleurde Sidi Bou Said, een stadje vlak bij Tunis. De hoofdstad zelf kent een zogenaamde medina, een oude stad.

Kairouan,'de stad van de 50 moskeeën', ligt 160 kilometer onder Tunis. Het is na Mecca, Medina en Jerusalem de vierde heilige stad van de Islam. De door zijn toren gedomineerde Grote Moskee stamt uit de negende eeuw.Wie Tunis bezoekt moet beslist een bezoek brengen aan het Bardo. Dit museum is gevestigd in een oud paleis en bevat naast de grootste mozaïekenverzameling ter wereld, een uitgebreide verzameling kunstwerken uit de Punische, Romeinse en Byzantijnse tijd. Ook is hier veel islamitische kunst te bekijken.De natuur is gevarieerder dan je waarschijnlijk zal verwachten. Natuurlijk is er de Sahara in het zuiden,maar in het noorden op  op het schiereiland Cap Bon zijn uitgestrekte bossen te vinden. Heel mooi zijn ook de oases Tozeur en Douz. Van daaruit kun je de Sahara verkennen. In het westen en noordwesten zijn de uitlopers van het Atlasgebergte te vinden, en in het noordoosten het vruchtbare dal van de Mejerda.Sjott el-Djerid is een zoutmeer in centraal Tunesië dat normaal gesproken voor een groot deel opgedroogd is, en waardoor je met de auto doorheen kunt rijden, al kan dit door het vele zand gevaarlijk zijn. Dit meer is ongeveer 5.000 vierkante kilometer groot. Bij zonnig weer heb je er grote kans er fata morgana's waar te nemen.


Aanbieders van vakanties en reizen naar Tunesië

 

Vergelijkbare artikelen