FANtv-nl-logo-mobile

Nieuw Zuid Wales en Sydney

Nieuw Zuid Wales? Engeland? Nee! Je bent niet eens warm! Als je Sydney hoort, moet er wel een belletje gaan rinkelen. Juist, Nieuw Zuid Wales is een deelstaat van Australië.

Nieuw Zuid Wales ligt in het zuid-oosten van het continent. Omdat het zo zuidelijk ligt, zou denken dat het er erg warm is. Dat klopt deels, want de temperatuur kan in de zomer gemakkelijk tot zo'n veertig graden oplopen. Maar omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, geldt: hoe zuidelijker, hoe kouder. Daarom heb je in Nieuw Zuid Wales ook een gebied waar het sneeuwt. In de Snowy Mountains, de hoogste bergen van Australië, ligt zoveel sneeuw dat er gemakkelijk geskied kan worden.

Klimaat
De Australische deelstaat kent door zijn ligging verschillende klimaten. In het binnenland in het noorden is vooral woestijn. Daar is het zo warm en droog, dat er bijna geen mensen wonen. Op de agrarische vlaktes richting het zuiden is het minder droog. Maar omdat dit land gebruikt wordt voor de landbouw wonen hier ook niet veel mensen. Eigenlijk wonen de meeste mensen van Nieuw Zuid Wales langs de kust. Daar heerst vanwege de zee een gematigd klimaat. Vandaar dat je de grote steden vooral aan de kust vindt.
Dit is meteen de reden dat er ondanks dat het land twintig keer groter is dan Nederland, er maar 6,3 miljoen mensen wonen. De meeste delen van Nieuw Zuid Wales zijn onbewoonbaar, waardoor iedereen naar de kust trekt.

Sydney
Het is niet de hoofdstad van Australië, maar toch de grootste en oudste stad van het continent. Hier wonen maar liefst drie en half miljoen mensen. Dat is dus meer dan de helft van het totaal aantal inwoners van Nieuw Zuid Wales.

Geschiedenis
Sydney is eigenlijk begonnen als strafkolonie van de Britten. Gevangenen werden hier neergezet om een nederzetting te bouwen. Al snel groeide de nederzetting uit tot een echte stad. Het duurde niet lang voordat er allerlei immigranten richting Sydney kwamen. Iedere week meerde er wel een boot vol gelukszoekers aan. Hierdoor bestaat de bevolking van Sydney nu uit veel verschillende nationaliteiten.

Sydney Opera House
De grootste eyecatcher van Sydney is het Sydney Opera House. Het gebouw is ontworpen door de Deense architect Jorn Utzon. Hij heeft het ontwerp mogen maken, doordat hij een ontwerpwedstrijd heeft gewonnen.

Het gebouw valt direct op. Met zijn hoeken en ronde vormen lijkt het net een zeilschip. Vanwege de bijzondere vorm heeft de ontwerper later nog een belangrijke prijs gewonnen. Opvallend is dat Jorn Utzon het gebouw nooit heeft afgemaakt. Dit kwam omdat hij ruzie kreeg over aanpassingen in het ontwerp. Het gebouw is vorig jaar op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Alleen gebouwen die erg bijzonder zijn en een grote culturele waarde hebben komen op deze lijst.

Haven
Sydney heeft de grootste haven van de wereld. Eigenlijk is de rest van de stad om de haven heen ontstaan. Er zijn meer dan zeventig stranden en de stad heeft twee nationale parken binnen zijn grenzen liggen. Het Royal National Park en het Ku-ring-kai Chase National Park.

National Parks
Het Royal National Park ligt een eindje van Sydney. Hier vind je allerlei soorten dieren zoals dodelijke slangen en papegaaien. Maar ook de natuur is er erg bijzonder. Zo is er regenwoud, maar ook heide en kliffen. Ku-ring-kai Chase National Park is een bosrijk gebied. Hier komt de Hawkesbury River samen met de Grote Oceaan. De rotstekeningen die je hier ziet zijn lang geleden gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aborginals. Sta je op West Head? Dan heb je een mooi uitzicht over Palm Beach. Dat is een voorstad van Sydney.

  

 

Strand
Een van de zeventig stranden van Sydney is Bondi Beach. Dit is geen groot-, maar wel erg druk strand. Windsurfers, kitesurfers en gewone strandaanbidders houden juist van dit strand vanwege de flinke golven die hier vaak te vinden zijn. Tijdens de Olympische zomerspelen was dit strand de plek waar de beachvolleybalwedstrijden plaats vonden.

In de winter
Wil je op vakantie naar Australië? Dan kun je natuurlijk het beste gaan in de zomer. Maar omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de jaargetijden net andersom. Als het bij ons winter is, is het in Australië zomer. Onze winter is dan ook de beste tijd om naar Australië te gaan. Dan weet je bijna zeker dat je zon hebt tijdens je vakantie.

Tags: Australie