FANtv-nl-logo-mobile

Ontdek Oman

 

Bij het horen van Oman denk je niet gelijk aan een vakantieland, maar het Sultanaat is één van de sterkst groeiende toeristische bestemmingen in het Midden Oosten.

Oman is gelegen in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland. Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het grootste deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam.

Met de komst van Sultan Qaboos Bin Said in 1970 heeft het land zich opengesteld voor buitenlandse toeristen en is Oman op veel fronten gemoderniseerd zonder iets van haar authenticiteit te verliezen. Het land is 5,1 keer groter dan Nederland en grenst aan Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het sultanaat telt ruim 2.3 miljoen inwoners. De officiële taal is Arabisch. De Islam is het officiële geloof, maar andere geloven worden toegestaan.

 

 

Groei
Oman timmert al enkele jaren stevig aan de weg en profileert zich als authentieke, culturele zonbestemming voor de avontuurlijke maar ook de op luxe ingestelde vakantieganger. Maar wat kun je allemaal zien en beleven in het Sultanaat?

Muscat is de witte hoofdstad en tevens hoofdkwartier van de regering van Oman. De oude stad beschikt over vele historische bezienswaardigheden zoals de forten van Al Jalali en Al Mirani. Een bezoek aan de Grand Mosque en de soek van Mutrah mag zeker niet op het programma ontbreken, evenals Alam, het paleis van de Sultan.

Salalah en Dhofar 
Salalah is de hoofdstad van de meest zuidelijke provincie van Oman: Dhofar. Trekpleisters zijn de uitgestrekte en parelwitte stranden aan de kust van Salalah.

 

 

Wadi's 
In Oman is een groot aantal wadi's te vinden. Het water in deze rivierbeddingen zorgt voor een weelderige groene oase met kleurrijke vogels. Een ideale bestemming voor bijvoorbeeld een rustige picknick, een duik in het heldere water, trekking en 'canyoning' avonturen of het zgn. 'wadi bashing' met een terreinwagen door de rivierbedding.

Oman staat bekend om haar schitterende eeuwenoude forten. De forten dienden in vroegere tijden als verdediging en vrijwel iedere stad werd door een fort beschermd. De forten liggen dan ook meestal op strategische plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de Simail kloof, die de route tussen Muscat en het binnenland vormde.

Klimaat
Over het algemeen is het in Oman het gehele jaar warm en droog maar dit varieert in de verschillende regio's. In de kustgebieden is het gedurende de zomermaanden heet met een hoge luchtvochtigheidsgraad terwijl het landinwaarts in die periode juist erg droog is. In het gebergte en in de Dhofar regio (zuiden) is het klimaat gedurende het hele jaar vrij mild. De temperaturen in Oman variëren van 15° Celsius in de winter tot 48° Celsius in Muscat of zelfs 54° in de woestijn gedurende de zomer.

Enthousiast geworden? Verschillende vliegmaatschappijen waaronder Lufthansa en British Airways hebben vluchten naar Oman. De vliegduur bedraagt ongeveer zeven uur.

 

 

Vergelijkbare artikelen