FANtv-nl-logo-mobile

Vietnam: Natuurschoon en oude cultuur

De naam Vietnam roept nog steeds herinneringen op aan oorlog en geweld, maar dit is helemaal in strijd met het huidige Vietnam. Vietnam is namelijk één van de mooiste landen van Azië.

Het biedt een grote verscheidenheid aan cultuur en natuur, en is een land waar je een heerlijke veelzijdige vakantie kunt beleven.

Met name het noorden is rijk aan historie, het zuiden is meer exotisch. De steden ademen nog steeds een koloniale sfeer uit. Vietnam was de grootste tijd van zijn bestaan een vazalstaat of provincie van keizerlijk China. In 1535 stichtte de Portugees Antonio de Faria de eerste handelsnederzetting in Vietnam bij Faifo. Van 1862 tot 1954 was Vietnam een Franse kolonie.

Vietnam is een lang uitgestrekt land. Het is 2.000 kilometer lang, het smalste stuk is slechts 50 kilometer. De noordelijke en westelijke provincies worden overheerst door de bergen van de Annamese Cordillera. Deze bergen bereiken een hoogte van meer dan 2.440 meter, en er zijn opmerkelijke plateaus die bekendstaan als de Centrale Hooglanden.

In de Golf van Thailand, onder de kust van Cambodja, ligt Phu Quoc, een bosrijk eiland met mooie stranden. Langs de duizenden kilometers lange Vietnamese kust worden dergelijke eilanden en eilandjes groeipolen voor het belangrijk wordende toerisme. Maar er is meer te beleven in Vietnam dan alleen een strandvakantie.

Nué, de oude keizerlijke hoofdstad
Deze stad is de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Het keizerlijke paleis in de stad is een replica van de Verboden Stad in Peking. Tijdens de Vietnamoorlog is er in deze stad - gelegen in het midden van Vietnam - zwaar gevochten. Daarbij is het keizerlijk paleis grotendeels vernietigd.


Paleis in Nué

Ha Long Baai, een baai met 1.969 eilanden
De Ha Long Baai is een baai in het noorden van Vietnam in de Golf van Tonkin, nabij de grens met China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat zo'n 1500 vierkante kilometer. Vinh Ha Long (Baai van Ha Long) betekent in het Vietnamees Baai van de dalende Chinese draak.

In de baai liggen 1969 kalkstenen eilanden, elk met dichte begroeiing op de top. De kalkstenen monolieten rijzen spectaculair op uit de oceaan. Verschillende van de eilanden zijn hol, met enorme grotten. Hang Ðầu Gổ (Houten Stokken Grot) is de grootste van deze grotten. Franse toeristen die deze grot aan het eind van de 19e eeuw bezochten, noemden hem Grotte des Merveilles (Grot van de Wonderen). De drie grote kamers bevatten veel grote stalactieten en stalagmieten (en Franse 19e-eeuwse graffiti).

 


Vinh Ha Long

 

De naam van veel van de eilanden is het resultaat van de plaatselijke interpretatie van hun vreemde vorm. Voorbeelden hiervan zijn Voi (olifant), Ga Choi (vechtende haan) en Mai Nha (dak). 989 van de eilanden hebben een naam.

Hoi An, een historische havenstad
Hội An is een kuststad in centraal Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee. De stad ligt in de provincie Quang Nam en heeft zo'n 25.000 inwoners. Deze voormalige havenstad van het koninkrijk Champa ligt aan het estuarium van de Thu Bon rivier en was een belangrijk handelscentrum in de 16e en 17e eeuw. Toen kwamen er handelaren uit China, Japan, Nederland en India.

 


Japanse brug in Hoi An

 

In 1999 is de oude stad van Hoi An opgenomen op de Werelderfgoed lijst van UNESCO, als een goed bewaard voorbeeld van een Zuidoost Aziatische handelsstad uit de 15e tot 19e eeuw, met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen.

My Son, een tempelcomplex van vele eeuwen geleden
Mỹ Sõn is een tempelcomplex in de provincie Quang Nam in Vietnam, 69 kilometer ten zuidwesten van de stad Da Nang. Tijdens de dynastie van de Champa was het een keizerlijke stad.

 

 

My Son is gebouwd tussen de 4e en de 12e eeuw. Het hindoestaanse heiligdom is een groot complex, bestaande uit meer dan 79 religieuze gebouwen, onder andere tempels en torens die onderling verbonden zijn door ingewikkelde ontwerpen van rode baksteen. Het belangrijkste gebouw is de toren die gebouwd is als woonplaats voor de goden, met name Shiva. De architectuur in My Son is één van de belangrijkste toeristische attracties in de provincie Quang Nam.

Phong Nha-Ke Bang
Phong Nha-Ke Bang is een nationaal park in de provincie Quang Binh in Vietnam met een oppervlakte van 344 km². Het park is één van de grootste kalksteenlandschappen ter wereld. Er bevinden zich enkele honderden grotten, ondergrondse rivieren en lange ondergrondse gangen met stalagmieten en stalactieten.

De provinciale overheid investeert in het gebied, in de hoop veel ecotoeristen aan te trekken en het park één van de belangrijkste toeristische attracties van Vietnam te maken.

 

 

Dit park heeft 300 holen en grotten met totale lengte van 70 km. Bristish en de Vietnamese wetenschappers hebben 20 km onderzocht. Er zijn vele ondergrondse rivieren, watervallen en stromen in dit park.

Aanbieders van vakanties naar Vietnam

Tags: azie, Vietnam