FANtv-nl-logo-mobile

Cultureel verantwoord Riga

Op zoek naar een cultureel verantwoorde stedentrip? Dan is Riga een goede keuze. Deze oude stad heeft vele verborgen geheimen die je pas ontdekt als je dieper de stad in duikt.

riga

De hoofdstad van Letland is al ouder dan achthonderd jaar en is eigenlijk altijd een soort verbinding geweest tussen het Westen en Rusland. In de loop van de jaren heeft de stad veel meegemaakt.

Geschiedenis
Het Middeleeuwse Riga is ongeveer achthonderd jaar geleden gesticht op de plaats van Livs, een oude Finse nederzetting. Omdat Duitse handelaren de stad rond 1150 ontdekten, beleefde de stad toen een economische bloeiperiode. Dit duurde totdat Riga in handen viel van Polen, waarna de Zweedse koning Gustaaf Adolf de macht overnam.

Invloed
Zweden liet Letland behoorlijk vrij, maar bleef invloed houden tot 1710. Hierna viel Riga in handen van het Russische leger. Rusland heeft veel invloed gehad op Riga. Wanneer je even rondloopt zie je dan ook meteen de typisch Russische woonblokken. Vooral in de voorsteden zie je deze veel. Jugendstil is ook een veel voorkomende bouwstijl in Riga, die vanaf het begin van de negentiende eeuw tot de eerste wereldoorlog veel toegepast werd.

 

   
Het Slot van Riga en het Huis van de Zwartkoppen 

Collectivisering
Toen Rusland aan de macht kwam in Letland zijn er veel Letten gevlucht. Zo veel, dat er maar twee derde van de oorspronkelijke bevolking over bleef. Omdat de Russen in al hun invloedssferen de collectieve industrialisering invoerden zijn er een hoop Russen verhuisd naar Riga. En zelfs zul je nog veel Russen vinden in Riga. De bevolking van Riga bestaat uit maar 40 procent Letten.

Karakteristieke bouwwerken
Omdat de stad redelijk vlak is valt de televisietoren meteen op. Dit is een van de meest karakteristieke gebouwen van Riga en is gebouwd in 1986. Andere belangrijke bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad. Veel daarvan staan op de Werelderfgoederenlijst.

 

   
Een gebouw in Art nouveau-stijl en de oude stad van bovenaf

Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Art nouveauwijk van Riga. De huizen in deze wijk zijn ontworpen door Mikhael Eisenstein. Omdat deze woningen tussen de tradionele houten huizen staan, zorgen ze voor een enorm contrast. Andere bezienswaardigheden zijn de Petruskerk , De Dom , het Bezettingsmuseum, het Huis van de Zwartkoppen, het Vrijheidsmonument, het Slot van Riga en de Universiteit van Letland.

Kijk bij de Stedentrips voor voordelige aanbiedingen voor stedentrips naar Riga en andere leuke stedentrips.

Tags: letland, rusland, stedentrips