FANtv-nl-logo-mobile

Veilig op autovakantie

Vele Nederlanders pakken deze maanden de auto weer (boorde)vol om op vakantie te gaan. Autofabrikant Chevrolet geeft namens ons wat tips voor een veilige autovakantie.

Vandaag de dag weten automobilisten dat alle inzittenden veiligheidsgordels moeten dragen, dat kinderen in veilige kinderzitjes geplaatst dienen te worden en dat hoofdsteunen op de correcte hoogte ingesteld moeten staan. Helaas laten veel bestuurders wat betreft het veilig plaatsen van bagage in de auto nog wel eens een steekje vallen.

 

 

Toegegeven: met een grote bagageruimte is het verleidelijk om bagage en andere zaken zonder er bij na te denken naar binnen te schuiven. Wie echter veel geeft om zijn of haar eigen leven – en dat van de passagiers – houdt bij het inladen van de auto vast aan de veiligheidsregels.

De belangrijkste daarvan is: zware items horen op de bodem van de kofferbak en dienen vast tegen de rugleuning van de achterbank geplaatst te worden. Op deze wijze wordt het risico dat ze bij een ongeval dwars door de achterbankleuning vliegen geminimaliseerd. Een krat met mineraalwater weegt bijvoorbeeld 17 kilo. Bij een botsing veranderen die 17 kilo's in een gewicht van meer dan een halve ton dat tegen de achterkant van de rugleuning schiet. Om die kracht van dit soort objecten te minimaliseren horen ze direct tegen de rugleuning te worden geplaatst en vast te worden gezet door er andere bagage vóór te leggen of ze te borgen. Gebeurt dat niet, dan is de kans zeer aanwezig dat zware items tijdens een botsing of hard remmen dwars door de auto schieten.

Naast zware koffers omvat de vakantie-uitrusting vaak ook lichtere zaken, zoals sporttassen, strandmatten, luchtbedden en rubberboten. Deze items kunnen worden gebruikt om de ruimten rondom de zwaardere objecten op te vullen – zo strak en compact mogelijk.

Het plaatsen van bagage boven de achterbankleuning moet worden vermeden. Alles wat boven die hoogte wordt geplaatst, vormt een risico doordat het bij een ongeval of abrupt remmen naar voren kan vliegen en de inzittenden kan verwonden. Sommige auto's - zoals de zevenzits Chevrolet Captiva zijn standaard uitgerust met een bagagenet dat voorkomt dat objecten veranderen in gevaarlijke projectielen. Daarnaast is het raadzaam om de bagage met riemen vast te zetten. In sommige auto's, zoals wederom de Captiva zijn standaard bevestigingsogen in de bagageruimte aanwezig. Informeer voor bij de dealer naar de mogelijkheden van bevestigingsogen en riemen in jouw auto.

 

 

Wanneer er niemand achterin zit, dienen de veiligheidsgordels achterin kruislings te worden gesloten, om extra stabiliteit te verlenen aan de achterbank.

Belangrijk is tevens om de gevarendriehoek, de veiligheidsvesten en de EHBO-kit weg te stoppen op een plek waar ze altijd binnen handbereik liggen en snel gepakt kunnen worden.

Tot slot nog twee aanvullende tips voor een veilige vakantiereis. Vanwege de zwaardere belading van de auto dient de bandenspanning te worden aangepast. De juiste spanning staat in het instructieboekje van de auto vermeld.

Bovendien zorgt het extra gewicht achterin er voor dat de neus van de auto omhoog komt. Om te voorkomen dat de koplampen daardoor 's nachts tegemoetkomend verkeer verblinden, dient de hoogte van de lichtbundel te worden aangepast. Dit is niet nodig bij auto's die zijn voorzien van automatische niveauregeling op de achteras.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl