FANtv-nl-logo-mobile

Venetië ...authentiek droomdecor

Venetië behoeft eigenlijk geen inleiding. Wie kent deze stad van gondels en water nou niet?

Venetië is het droombeeld van romantiek. Het is een stad om verliefd op te worden. Honderden eilandjes, prachtige koopmanshuizen, basilieken, pleinen en natuurlijk de onvermijdelijke gondeltjes! Tijdens je bezoek moet je toch zeker een keer een gondeltochtje maken, Venetië is vanaf het water nóg indrukwekkender!

 

 

Als je er nog nooit bent geweest, heb vast het beeld van een stad, die vanwege haar unieke ligging op 118 eilandjes, voornamelijk dienst doet als toeristische attractie. Maar wanneer je, eenmaal daar, 's ochtends vroeg uit je hotelraam ziet hoe gondels vol met groente en fruit op weg zijn de winkels te bevoorraden, komt ineens het besef dat dit niet slechts een toeristische attractie is. Zo is het dagelijks leven hier echt! Ineens bezie je Venetië vanuit een ander perspectief en zal je de stad nog meer waarderen.

 

 

Piazza San Marco met zijn wereldberoemde basiliek en het aangrenzende Dogenpaleis mogen niet op het programma ontbrelen. Maar vergeet ook de Accademia, Museum voor Schone Kunsten en de Guggenheim galerei niet. Een aanrader is ook om te zien hoe marktlieden hun handel bedrijven rondom de wereldberoemde Rialto brug. Zorg dat je er 's ochtends vroeg bij bent, zodat je de kleurrijke vismarkt kunt gaan bekijken...een absolute must!

 

Piazza San Marco
De meeste mensen beginnen met het ontdekken van Venetië vanaf het centrale San Marco plein met de fraaie klokkentoren (Campanile), de San Marco Basiliek en het mooie en indrukwekkende Dogenpaleis.

 

 

Het plein wordt aan de zijkanten begrensd door voormalige regeringsgebouwen van de republiek. Het is een heerlijk plein om even uit te rusten, in het zonnetje, onder het genot van een drankje en vergezeld van de rustige klanken van één van de kamerorkesten die bij mooi weer op de podia staan. Past je op dat je niet over de duiven struikelt?

 

San Marco Basiliek
De Basilica di San Marco is een voorbeeld van Romeins-Byzantijnse stijl; het ontwerp grijpt terug op dat van de Apostelkerk in Constantinopel. Het was de derde kerk op deze plaats; de eerste kerk werd gebouwd in de 9de eeuw maar werd door brand verwoest. De tweede kerk werd afgebroken om plaats te maken voor dit bouwwerk dat de rijkdom en glorie van Venezia zou afspiegelen. Het bouwwerk was oorspronkelijk bedoeld om de relieken van de evangelist Marcus veilig te stellen. Daarnaast was het eeuwenlang de privé-kapel van de dogen (naar het Latijnse woord voor leider, dux) die tot 1797 in Venezia regeerden. In 1807 nam de San Marco de plaats in van San Pietro di Castello als kathedraal van Venetië.

 

 

De lange rij wachtenden voor de ingang van de basiliek doet vermoeden dat hier iets heel bijzonders te zien is. En dat is ook zo! De Heilige Marcus kreeg zijn begraafplaats in de oorspronkelijke dogenkapel, die tot basiliek werd ingewijd tussen 1063 en 1071. Je vindt er prachtige versieringen, muren die met goudmozaïek zijn bedekt, oosterse koepels en enkele prachtige voorbeelden van de Venetiaanse emailleer- en goudsmeedkunst.. In de Tesoro wordt kostbaar liturgisch vaatwerk bewaard. Niet alleen van buiten zeer indrukwekkend, ook van binnen een bijna mystieke ervaring.

 

Dogenpaleis
Het Palazzo Ducale, oftewel Dogenpaleis, dateert in zijn huidige vorm uit de 15e eeuw.

 

 

De gotiek beleeft zijn hoogtepunt in de rijk versierde Porta della Carta, vanwaar je ook het Paleis binnentreedt. Dit document van de Venetiaanse staatsgeschiedenis is hedentendage een uitgestrekt museum met fraaie plafond- en muurschilderingen.

 

De Rialto brug
De beroemdste van de ontelbare bruggen van Venetië is zonder twijfel de Rialtobrug! Als je aan komt varen met één van de vaporetto's over de Canal Grande, dan zie je dit prachtige architectonische hoogstandje al van verre.

 

 

De brug is 48 m lang en 22 m breed en is zo'n 500 jaar oud. Op de brug bevinden zich winkeltjes en in de straatjes eromheen vind je volop mogelijkheden om even uit te rusten, een drankje te nemen aan de kant van het water of even een hapje te eten. In de verte lijkt de brug wel een beetje op de Ponte vecchio in Florence, niet qua vorm maar wel qua populariteit en inrichting.

 

 

Ca d'Oro
Het Gouden Huis uit 1440 is één van de belangrijkste paleizen aan de Canal Grande. Het heeft een prachtige gotische façade. Het gebouw laat van binnen zien hoe elegant de koopmanshuizen er destijds uitzagen. Aan de buitenkant valt vooral de Galeria Franchetti op.

Kijk bij Stedentrips voor voordelige reizen naar Venetië.

Tags: stedentrips, italie

© FANtv.nl