FANtv-nl-logo-mobile

Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië

Bologna is wereldberoemd vanwege haar pasta's. Echte verse spaghetti Bolognese is hier ongeëvenaard. Maar niet alleen op culinair gebied zit je goed in deze stad.

 

Het centrum van Bologna wordt gevormd door de twee aan elkaar grenzende autovrijepleinen: de Piazza Maggiore en de Piazza del Nettuno. Piazza Maggiore is één van Bologna's pleinen omzoomd met zuilengangen. Het is een heerlijke plek om op een terrasje te zitten en van de omgeving te genieten. De Gotische Basilica di San Petrino (basiliek), de Palazzo dei Notai (paleis) en het Archeologische Museum kun je vinden rondom het plein.

Piazza del Nettuno is vlakbij het Piazza Maggiore te vinden en is één van Bologna's andere grote pleinen. Midden op het plein is de Fontana del Nettuno (een 16de eeuwse fontein met bronzen figuren) te zien.

De Basiliek San Petronio is in 2 delen gebouwd, die zich onderscheiden door het verschil in stijl van de ramen. De basiliek ligt op de zuidzijde van de Plaza Maggiore en de kerk is in 2 delen gebouwd die zich onderscheiden door het verschil in stijl van de ramen. Het is een lelijk gebouw aan de buitenkant, maar imposant aan de binnenkant, met eveneens de grootste zonnewijzer ter wereld.

De 2 torens, de Garisenda en degli Asinelli zijn het kenmerk van de stad. In 13e eeuw bouwde iedere respecterende Bolognese familie een toren om zijn rijkdom weer te geven. Tussen de families Garisenda en degli Asinelli heerste een grote strijd. Welke familie had het meeste geld? Beide families probeerden de andere te overbluffen met een nog hogere toren. De bouw van de "Garisenda" toren werd rond 1120 begonnen, maar nog voor hij voltooid was helde hij reeds dusdanig over, dat de bouw moest worden stopgezet op een hoogte van 47 meter. De tweede, de "Asinella" toren, werd rond dezelfde periode gebouwd, maar kon voltooid worden, al zakte hij ook reeds scheef tijdens de bouw. Hij is 97 meter hoog. Opvallend is dat elk van de twee torens in een andere richting scheef staat. Het is een vreemd gezicht.

Bolgona wordt ook wel de stad van de geleerden genoemd, want hier bevindt zich de oudste universiteit. Deze is al in 1088 gesticht.

Maar Bologna staat vooral bekend om zijn culinaire specialiteiten: handgemaakte eier-pasta en gevulde pasta, met name tortellini. En niet te vergeten de wereld beroemde spaghetti alla bolognese, met de lang gekookte tomatensaus die zijn naam aan de stad te danken heeft. Niet alleen de spaghetti maar ook om de salami en ham staat Bologna bekend.

Voordelige stedentrips Bologna

Kijk bij e Stedentrips om voordelig een reis naar Bologna te boeken.

Tags: stedentrips, italie