FANtv-nl-logo-mobile

Nieuw Nederlands reisdocument

Nederland is weer toe aan een nieuw paspoort en identiteitskaart. Het elektronische reisdocument wordt op 26 augustus 2006 geïntroduceerd. Wat kun je verwachten?


De huidige documenten met de kunststof binnenzijde werden in 2001 ingevoerd. In de praktijk blijkt dat deze documenten nog steeds makkelijk te vervalsen zijn. Een chip met je persoonlijke gegevens moet voorkomen dat je het nieuwe document eenvoudig kunt namaken of even van iemand anders kunt 'lenen'.

Persoonlijke chip
Met de invoering van de elektronische reisdocumenten voldoet Nederland aan de eisen van de Europese Unie. De chip op de nieuwe Nederlandse reisdocumenten bevat de volgende gegevens:  • Weergave van de foto in het technische formaat van de EU, in kleur

  • Naam, voornaam, geboortedatum en geslacht

  • Documentnummer

  • Sofi-nummer (dit wordt op ten duur vervangen door het burgerservicenummer)

  • Datum tot wanneer het document geldig is.Vingerafdruk
Hier blijft het niet bij. In de toekomst zal ook de vingerafdruk worden ingevoerd. Op dit moment moet de Europese Unie nog een deel van de technische specificaties vaststellen. Vanaf dat moment hebben de EU-lidstaten maximaal 36 maanden om de vingerafdrukken in te voeren.


Nieuw papoort
Net zoals het huidige paspoort zal ook het nieuwe gewoon vijf jaar geldig zijn. Het is belangrijk je oude paspoort goed te bewaren, mocht je het kwijtraken dan moet je een procesverbaal op laten maken bij de politie.


Houd er wel rekening mee dat bepaalde landen aanvullende of afwijkende eisen kunnen stellen. In vele landen moet je reisdocument bij vertrek minimaal nog zes maanden geldig zijn. Informeer daarom tijdig bij je reisorganisatie of het betreffende consulaat naar de voorwaarden. Vooral voor reizen naar de VS gelden aparte voorwaarden.


Prijs
Het elektronische paspoort zal 8,06 euro duurder zijn. Gemeenten mogen maximaal 47,46 euro in rekening brengen. De prijsverhoging geldt in 2006 en 2007 niet voor de identiteitskaart.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl